Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

E-kolobežka LOM si poradí aj s obrubníkmi či schodmi v meste

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
14. 1. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Japonskí vývojári zo spoločnosti Glafit tvrdia, že ich skladacia elektrická kolobežka LOM prinesie používateľom nový typ zábavnej, pohodlnej a bezpečnej mobility pre cestovanie na krátku vzdialenosť. Nová e-kolobežka je pritom navrhnutá tak, aby riešila problémy takzvanej poslednej míle, čiže posledného úseku dochádzania v mestskom prostredí.

Skladacia elektrická kolobežka Glafit LOM (skratka z Last One Mile) bola vytvorená z ohľadom na riešenie dopravných problémov pri dochádzaní v meste, od preplnených dopravných prostriedkov MHD, až po zdĺhavé čakanie v dopravných zápchach či hľadanie voľných parkovacích miest s vlastným vozidlom. LOM je opisované ako kombinácia motorizovaného bicykla a kolobežky, s ktorou môže používateľ získať pohodlný zážitok z jazdy podobný jazde na skútri a lyžiach. Jazdec pritom nestojí oboma nohami na jednej doske, ale pre každú nohu zvlášť má vyhradený dostatočne veľkú separátnu plochu, oddelenú stredovým rámom kolobežky.

Skladacia elektrická kolobežka Glafit LOM

Podľa výrobcu si e-kolobežka LOM dokáže poradiť aj v menšími terénnymi nerovnosťami na cestách a chodníkoch, ako sú odvodové žľaby, obrubníky či nízke schody. Prispieva k tomu nielen odolná konštrukcia rámu kolobežky, ale pomôžu najmä väčšie kolesá s odpružením. Predné koleso má priemer 30,5 centimetra, zatiaľ čo zadné koleso má priemer 25,4 centimetra. Napriek masívnemu rámu váži kolobežka len 16,5 kilogramu, vrátane batérie, no dokáže uniesť jazdca s váhou až do 100 kilogramov.

Skladacia elektrická kolobežka Glafit LOM

Výhodou elektrickej kolobežky LOM je aj kompaktnosť pre jej pohodlné prenášanie a transport. Stĺpik z rukoväťou sa dá jednoducho sklopiť k zadnému kolesu a keď príde čas vyraziť, používateľ stĺpik vráti späť a cez mechanizmus ho zabezpečí do pevnej polohy. Jazdec si môže užívať cestovanie mestom maximálnou rýchlosťou 25 km / h, pričom má k dispozícii tri jazdné režimy: ekonomický, stredný a maximálny. Dojazd so štandardnou 48 V batériou je približne 40 kilometrov na jedno nabitie. V prípade použitia voliteľnej vysokokapacitnej batérie sa môže dojazd predĺžiť až na 60 kilometrov.

Stav nabitia batérie a dojazd si môže používateľ skontrolovať prostredníctvom sprievodnej mobilnej aplikácie. Tá mu tiež umožní kolobežku na diaľku aktivovať či uzamknúť. K dispozícii je tiež USB port pre nabíjanie mobilných zariadení z batérie kolobežke.

Spoločnosť Glafit prezentovala svoju novú skladaciu elektrickú kolobežku na podujatí CES Unveiled. Cena ani dotupnosť zatiaľ neboli oznámené. 

Skladacia elektrická kolobežka Glafit LOM