Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Najľahšia súprava pre premenu bežného bicykla na elektrický

Najľahšia súprava pre premenu bežného bicykla na elektrický
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 3. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci v súčasnosti už existuje viacero súprav pre elektrifikáciu bežných bicyklov, väčšina z nich umiestňuje motor do náboja kolesa. Nová súprava s názvom The Lightest je odlišná v tom, že je mimoriadne ľahká a svoju váhu roznáša v strede bicykla pri prevode s pedálmi.

Už podľa názvu The Lightest sa nová súprava považuje za najľahšie riešenie pre elektrifikáciu bežných bicyklov na trhu. Samotná pohonná jednotka má hmotnosť len 1,6 kilogramu, no údaj o váhe nezahŕňa batériu, ktorá je namontovaná na ráme. Jednotka obsahuje motor s pôsobivým maximálnym krútiacim momentom 90 Nm, ktorý je aktivovaný integrovaným snímačom krútiaceho momentu v pedáli.

Používatelia namontujú pohonnú jednotku na spodnú stranu spodnej rúry rámu svojho bicykla tak, aby priliehala k strednému prevodu s pedálmi. Prevodová reťaz na bicykli je potom vedená okolo prídavného ozubeného kolieska na pohonnej jednotke Lightest, zatiaľ čo zostáva v kontakte so zubami na spodnej strane ozubeného kolieska bicykla. Týmto spôsobom dodá motor a šliapanie do pedálov potrebnú silu zadnému kolesu. Ak by sa chcel používateľ vrátiť ku klasickému šliapaniu bez elektrickej asistencie, môže pohonnú jednotku údajne demontovať už do piatich minút.

Najľahšia súprava pre elektrifikáciu bežného bicykla The Lightest.

Systém je ponúkaný v štyroch verziách s 250, 500, 740 alebo 1 000 wattovým motorom. Tie by mali poskytnúť maximálne rýchlosti s elektrickou asistenciou 25, 35, 42 alebo 50 km / h. K dispozícii sú tiež štyri lítium-iónové batérie Samsung s kapacitou od 250 do 840 watt hodín. V závislosti od toho, s ktorým motorom sú batérie skombinované, by mali poskytnúť dojazd do vzdialenosti od 30 do 180 kilometrov na jedno nabitie.

Jazdec si môže vybrať z až deviatich úrovní elektrickej asistencie šliapania do pedálov. Stav nabitia batérie, rýchlosť a ďalšie funkcie si vie monitorovať pomocou riadiacej jednotky s LCD displejom, ktorá sa montuje na riadidlá bicykla. Z voliteľných funkcií je na výber rekuperačné brzdenie, inteligentný blokovací systém proti krádeži pomocou smartfónu či schopnosť automaticky meniť množstvo elektrickej asistencie na základe aktuálnej srdcovej frekvencie jazdca.

Najľahšia súprava pre elektrifikáciu bežného bicykla The Lightest je momentálne súčasťou start-up kampane na portáli Indiegogo. Základná súprava s 250 W motorom a s 250 Wh batériou sa dá získať za finančnú podporu v sume od 499 euro (plánovaná maloobchodná cena je 940 euro). Najvyšší model s 1 000 W motorom a s 840 Wh batériou stojí 880 euro (maloobchodná cena po skončení kampane bude 1 490 euro). K dispozícii sú aj lacnejšie verzie pre tých, ktorí sú ochotní si zabezpečiť vlastnú batériu. Začiatok distribúcie prvých kusov by sa mal pravdepodobne začať v septembri.

Najľahšia súprava pre elektrifikáciu bežného bicykla The Lightest.