Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Osobný elektrický dopravný prostriedok vo veľkosti notebooku

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 6. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vývojári zo spoločnosti Cocoa Motors po piatich rokoch práce konečne dokončili svoj osobný dopravný prostriedok s elektrickým pohonom Walkcar. Ten by sa dal charakterizovať ako štvorkolesová pojazdná plošina či štvorkolesový skejtbord, no v rozmeroch 13-palcového notebooku.

Štvorkolesová elektrická pojazdná plošina Walkcar poskytne používateľovi dva režimy jazdy. V športovom režime sa môže preháňať rýchlosťou 16 km / h a batéria na jedno nabitie poskytne dojazd približne 5 kilometrov. V normálnom režime klesne maximálna rýchlosť na 10 km / h, no dojazd na jedno nabitie batérie sa predĺži na okolo 7 kilometrov. Jazdec pritom bude schopný prekonať aj stúpania pod uhlom 10 stupňov.

Štvorkolesová elektrická pojazdná plošina Cocoa Motors Walkcar.

Walkcar sa vyrába z uhlíkových vlákien a z hliníka používaného v letectve. Plošina je pritom len 215 mm dlhá a 346 mm široká, váži 2,9 kilogramu a jazdec na nej stojí 74 mm nad zemou. Výrobca uvádza, že má povrchovú úpravu, ktorá zabezpečí minimalizovanie škrabancov. Dvojica zafixovaných predných kolies je poháňaná elektromotormi, zatiaľ čo zadné otočné kolieska, podobné vozíku, umožnia plynulé otáčanie.

Štvorkolesová elektrická pojazdná plošina Cocoa Motors Walkcar.

Jazda je relatívne jednoduchá. V hornej časti plošiny sú integrované štyri snímače, pomocou ktorých sa ovláda pohyb presúvaním hmotnosti jazdca. Naklonením dopredu sa plošina rozbehne a zrýchli, naklonením dozadu sa spomalí a náklonom do strán sa mení smer. K dispozícii je aj funkcia automatického zastavenia, vďaka ktorej sa Walkcar zastaví, keď senzory zistia, že jazdec zišiel dolu na zem.

Walkcar je k dispozícii na predbežné objednanie zatiaľ len v Japonsku, a to za cenu 198 000 JPN (približne 1 640 EUR).

Štvorkolesová elektrická pojazdná plošina Cocoa Motors Walkcar.

Štvorkolesová elektrická pojazdná plošina Cocoa Motors Walkcar.