Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Cyklistický radar pre detekciu vozidiel pracuje už aj so smartfónmi

Cyklistický radar pre detekciu vozidiel pracuje už aj so smartfónmi
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 6. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Je to už päť rokov, čo spoločnosť Garmin prvýkrát predstavila svoj systém Varia Radar, ktorý varuje cyklistov pred blížiacimi sa automobilmi. Výrobca teraz oznámil aktualizovanú verziu systému v dvoch nových modeloch, ktoré prinášajú niekoľko kľúčových vylepšení oproti originálu.

Prvá verzia zariadenia Varia Radar pozostávala z dvoch častí: z modulu namontovaného na stĺpiku pod sedadlom, ktorý smeroval dozadu a vysielal radarové impulzy a prijímal ich ozveny, spolu s bezdrôtovo pripojenou jednotkou, ktorá sa umiestnila na riadidlá bicykla. Vždy, keď radarový modul zistil, že sa vozidlo približuje zozadu (detekcia do vzdialenosti 140 m), jazdec by bol upozornený zvukovým signálom a rozsvietením LED diód v jednotke na riadidlách.

Radarový modul tiež obsahoval integrované svetlo, ktoré začalo rýchlejšie blikať, keď sa motoristi priblížili, aby sa zvýšila ich pozornosť. Navyše, ak mali používatelia aj cyklistický počítač Garmin Edge, mohli by ho používať namiesto jednotky na riadidlách.

Teraz spoločnosť Garmin pridala dva nové produkty Varia Radar, konkrétne modely s označením RVR315 a RTL515. Druhý z menovaných je pritom veľmi podobný pôvodnému modelu Varia Radar, no navyše je kompatibilný aj s mobilnou aplikáciou pre operačné systémy iOS a Android. To znamená, že jazdci môžu používať svoj telefón pripevnený na lište namiesto namontovanej jednotky na riadidlách, čo môže byť obľúbeným voliteľným doplnkom pre mnohých cyklistov.

Cyklistický radarový systém Garmin Varia Radar v dvoch nových modeloch: RVR315 (vľavo) a RTL515.

Namiesto LED diód teda mobilná aplikácia zobrazuje na displeji smartfónu rôzne farebné výstrahy. Zelená farba znamená, že všetko je v poriadku, žltá farba označuje blížiace sa vozidlo, zatiaľ čo výstrah v červenej farbe znamená, že sa blíži vozidlo idúce vysokou rýchlosťou. Smartfón tiež vibruje a vydáva zvukový signál.

Model Varia Radar RVR315 si prináša rovnakú funkcionalitu, no radarový modul nie je vybavený zadným svetlom. To sa odrazilo na jeho menších rozmeroch a aj nižšej cene. RVR315 vydrží fungovať približne 7 hodín na jedno nabitie batérie a jeho cena je 149,99 dolárov. Model RTL515 má výdrž batérie okolo 6 hodín v režime nočného blikania či v režime stáleho osvetlenia, zatiaľ čo v režime denného blikania je výdrž batérie udávaná až na 16 hodín. Cena bola stanovená na 199,99 dolárov.