Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Faro má rafinovanejší prístup k cyklistickým prilbám s osvetlením

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 10. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Za posledné roky vzniklo viacero rôznych cyklistických prílb, ktoré sú vpredu aj vzadu vybevené svetlometmi. Nová cyklistická prilba Faro od amerických vývojárov zo spoločnosti Unit 1 sa však trocha odlišuje v tom, že má klasickejší a kultivovanejší vzhľad.

Nová cyklistická prilba Faro má z prednej strany integrovaný úzky pásik 15-tich bielych LED diód. Podobný pásik s 15-timi červenými LED diódami sa nachádza na zadnej strane. Vývojári však dozadu pridali aj mriežku so 40-timi RGB LED diódami. Mriežka je pokrytá čiernou sieťovinou, ktorá je údajne odolná voči roztrhnutiu a je viac menej skrytá, ak nie je osvetlená.

Pre nastavenie svetiel na rôzne blikajúce vzory sa používa sprievodná mobilná aplikácia pre operačné systémy iOS a Android. K dispozícii je aj voliteľný diaľkový Bluetooth ovládač, ktorý sa montuje na riadidlá. Zadná LED mriežka môže fungovať aj ako ukazovateľ zmeny smeru, kedy sa LED diódy postupne rozsvietia v smere zabáčania, alebo ako brzdové svetlo.

Cyklistická prilba Faro.

Rovnako ako iné moderné cyklistické prilby, aj Faro je schopná detegovať náhly náraz, ktorý je spojený s nehodou. Keď sa tak stane, aktivuje sa aplikácia, ktorá sa jazdca opýta, či je v poriadku. Ak v danom časovom limite nedôjde k žiadnej jeho reakcii, aplikácia potom zašle SOS správu vopred určenému núdzovému kontaktu. Táto správa obsahuje aktuálnu polohu cyklistu. Jazdcov, ktorí kladú dôraz na bezpečnosť, bude zaujímať to, že vylepšená verzia prilby obsahuje technológiu MiPS, ktorá znižuje pravdepodobnosť rotačného poranenia mozgu pri nehode.

Cyklistická prilba Faro.

Celá prilba má hmotnosť 480 gramov, je vodotesná v kategórii IPX6 a mala by schopná udržať svoje svetlá v chode po dobu až 10-tich hodín. Lítium-iónová batéria s kapacitou 1 850 mAh sa do plna nabije za tri hodiny nabíjania.

Štýlová cyklistická prilba Faro je momentálne súčasťou start-up kampane na portáli Kickstarter, kde sa dá získať za 129 dolárov. Plánovaná maloobchodná cena je stanovená na 189 dolárov. Voliteľný diaľkový Bluetooth ovládač stojí ďalších 29 dolárov. Dodávka prvých kusov pre podporovateľov kampane by sa mala začať v máji 2021.

Cyklistická prilba Faro.