Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Tenká a pružná cyklistická prilba Newton-Rider stvrdne pri náraze

Tenká a pružná cyklistická prilba Newton-Rider stvrdne pri náraze
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 10. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Niektorí ľudia nechcú nosiť cyklistické prilby z toho dôvodu, pretože im pripadajú veľké, ťažké a škaredé. No ich výhovorky neobstoja voči novej cyklistickej prilbe Newton-Rider, ktorá vyzerá elegantne, je tenká, ľahká a je vyrobená z polomäkkých materiálov, ktoré vytvrdnú pri náraze.

Nová cyklistická prilba Newton-Rider sa skladá z mäkkej, pružnej a ohybnej vnútornej vložky, ktorá je spojená s radom chráničov na vonkajšej strane. Tieto chrániče sú zložené z patentovanej zmesi viskoelastických a takzvaných nenewtonských materiálov. Výraz „viskózny“ označuje látky, ktoré majú viskózne aj elastické vlastnosti, zatiaľ čo výraz „nenewtonský“ označuje tekutiny, ktoré sa pri vystavení stresu dočasne stávajú viskóznejšími a teda tvrdšími.

Cyklistická prilba Newton-Rider.

Vďaka tomu je prilba pri pravidelnom jazdení do istej miery pružná a poddajná. A pretože medzi chráničmi sú medzery, dá sa celok natiahnuť a ohýbať tak, aby vyhovoval obrysom hlavy jazdca. Môže sa tiež ľahšie zložiť a uložiť do tašky. Navyše má prilba hrúbku len 16 milimetrov (bežné cyklistické prilby z polystyrénovej peny majú hrúbku asi 30 až 35 milimetrov) a finálna komerčná verzia by mala vážiť 450 až 460 gramov.

Vývojári tvrdia, že v prípade nárazu dokážu chrániče na prilbe Newton-Rider stvrdnúť v mieste nárazu a absorbujú veľkú časť energie, ktorá by inak smerovala do hlavy jazdca. Keďže materiál následne opäť zmäkne a vráti sa do pôvodného stavu, prilba sa dá stále používať. Naopak, v prípade tradičných prílb sa materiál pod tlakom láme a tieto prilby sú po každom veľkom náraze už nepoužiteľné.

Cyklistická prilba Newton-Rider.

Cyklistická prilba Newton-Rider pritom spĺňa bezpečnostné normy EN 1078 pre Európu a CPSC pre USA. Obsahuje tiež čip NFC. Ten sa dá využiť napríklad pri zdieľaní bicyklov alebo kolobežiek v mestách, aby sa dalo zistiť, že používateľ si nasadil prilbu. Na základe toho mu môže prevádzkovateľ služby poskytnúť napríklad nejaké zľavy alebo iné odmeny.

Vývojári hľadajú finančné prostriedky na rozbehnutie výroby prostredníctvom start-up kampane na portáli Indiegogo. Štýlová a pružná cyklistická prilba Newton-Rider je ponúkaná za 69 EUR, pričom jej plánovaná maloobchodná cena bola stanovená na 99 EUR. Ak sa podarí vyzbierať požadovaná suma všetko pôjde podľa plánov výrobcu, distribúcia by sa mala rozbehnúť vo februári 2021.

Cyklistická prilba Newton-Rider.