Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

AutoX zavádza v Číne prvú plne autonómnu flotilu taxíkov

AutoX zavádza v Číne prvú plne autonómnu flotilu taxíkov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 12. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Potom, čo sa v apríli spojila spoločnosť s platformou pre mobilitu Amap z dielne firmy Alibaba, bola zavedené pilotná služba robotickej taxislužby. Táto služba bola v auguste sprístupnená aj pre verejnosť v Šanghaji. Teraz spoločnosť AutoX zavádza prvú flotilu plne autonómnych taxíkov v čínskom veľkomeste Šen-čen.

Rovnako ako v prípade iných projektov autonómneho jazdenia z celého sveta, aj v Číne má služba AutoX RoboTaxi z bezpečnostných dôvodov umiestnených vo vozidlách pracovníkov, ktorí sú pripravení prevziať kontrolu nad vozidlami, ak by nastal nejaký problém. Po vykonaní „záťažových testov bez vodiča“ s použitím 25 vozidiel za posledných zhruba šesť mesiacov sa spoločnosť rozhodla nasadiť v centre Šen-čenu plne autonómnu flotilu.

Autonómna taxislužba AutoX RoboTaxi.

Tieto vozidlá sú založené na novo uvedenom autonómnom riadiacom systéme 5. generácie, ktorý ťaží z výkonnejšej snímacej technológie, vrátane kamier s ultravysokým rozlíšením, dvoch LiDAR systémov a 4D radarov. Tie pomáhajú vozidlám služby RoboTaxi zvládať aj zložité dopravné scenáre. Sú tiež vybavené niekoľkými snímačmi mŕtveho uhla, ktoré sú údajne schopné detegovať veľké aj malé objekty.

Autonómna taxislužba AutoX RoboTaxi.

Spoločnosť zverejnila video na svojom kanáli YouTube, kde sa dá vidieť jeden z autonómnych taxíkov ako manévruje okolo vozidiel na ceste, zabočí alebo dá prednosť chodcom na prechode. To všetko bez akejkoľvek obsluhy alebo ľudskej pomoci.

AutoX má viac ako sto autonómnych vozidiel prevádzkovaných v Šanghaji a Šen-čene a v súčasnosti realizuje päť testovacích projektov v mestách po celom svete.

Autonómna taxislužba AutoX RoboTaxi.