Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prevencia kolízií a zabránenie prevráteniu pre invalidné vozíky

Prevencia kolízií a zabránenie prevráteniu pre invalidné vozíky
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
30. 12. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Ak človek používa invalidný vozík s motorovým pohonom, je samozrejmé, že nechce, aby sa s ním prevrátil alebo narážal do prekážok. Nový systém LUCI, ktorý sa dodáva k existujúcim elektrickým invalidným vozíkom, má zabrániť tomu, aby sa tieto veci stali.

Systém LUCI sa skladá z niekoľkých snímacích modulov, ktoré kombinujú technológie ako stereo počítačové videnie, radar a infračervené / ultrazvukové zisťovanie dosahu. Tieto senzorické jednotky sú namontované na elektrickom invalidnom vozíku tretej strany, pričom hlavná jednotka sa nachádza medzi sedadlom a kolesami. Senzory napája batéria z vozíka, pričom systém údajne čerpá menej ako 5 percent jej energie.

No obrázku sú zvýraznené moduly systému LUCI.

Keď používateľ ovláda svoj vozík po ulici alebo v budovách, senzory detegujú prípadné riziká, ako sú napríklad obrubníky, schody alebo hroziace kolízie. Ak sa zistí ktorékoľvek z nich, systém automaticky spomalí invalidný vozík až kým nezastaví. Ďalej varuje používateľa, keď je na svahu, ktorý by pravdepodobne spôsobil prevrátenie vozíka. Ak náhodou aj dôjde k prevráteniu, je možné nastaviť systém LUCI na zasielanie textových alebo e-mailových upozornení na vybrané núdzové kontakty a zároveň vydá zvukový alarm, ktorý upozorní okoloidúcich.

Jeden zo senzorických modulov LUCI, ktoré sú nainštalované na existujúcich elektrických invalidných vozíkoch.

Údaje zo systému sa zobrazujú na prístrojovej doske namontovanej na lakťovej opierke. Pomocou tohto zariadenia môžu používatelia v prípade potreby manuálne potlačiť výstrahy a zastavovanie vozíka, čo spôsobí dočasné vypnutie predchádzania nehodám a kolíziám. Ak sa invalidný vozík nepoužíva, aktualizácie firmvéru sa sťahujú automaticky cez Wi-Fi sieť.

Systém LUCI pre prevenciu kolízií a zabránenie prevráteniu elektrického invalidného vozíka je k dispozícii na predbežnú objednávku za cenu 8 445 dolárov. Časť nákladov môže pokryť poistenie alebo regionálne asistenčné programy. Systém v súčasnosti pracuje s invalidnými vozíkmi Permobil a Quantum Edge. Kompatibilita s inými značkami je v štádiu príprav.

Systém LUCI pre prevenciu kolízií a zabránenie prevráteniu elektrického invalidného vozíka.