Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Baidu spúšťa prvú platenú robotickú taxislužbu v Číne

Baidu spúšťa prvú platenú robotickú taxislužbu v Číne
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 5. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Čínsky technologický gigant Baidu uviedol prvú komerčnú službu robotických taxíkov v krajine, v rámci ktorej využije svoje autonómne vozidlá Apollo bez vodiča na palube, ktoré budú prepravovať platiacich zákazníkov v okolí pekinského parku Shougang. Tento krok nasleduje po minuloročných testoch v tejto oblasti. Spoločnosť dúfa, že sa jej robotická taxislužba v blízkej budúcnosti rozšíri aj do ďalších miest po celej krajine.

Spustenie platenej robotickej taxislužby Baidu Apollo prichádza po rozsiahlych testoch autonómnych vozidiel spoločnosti, ktoré vlani dostali zelenú pre testovanie na pekinských cestách bez bezpečnostného vodiča na palube. Spoločnosť pritom tvrdí, že tieto vozidlá majú za sebou viac ako 10 miliónov kilometrov cestných testov a teraz spúšťa to, čo považuje za kľúčový krok smerom ku komercializácii.

Robotické taxíky bez vodiča Baidu Apollo v akcii.

Použitím služby, nazvanej ako 5G Remote Driving Service, si budú môcť používatelia privolať robotický taxík pomocou mobilnej aplikácie Apollo Go. Potom stačí naskenovať QR kód, aby overili svoju totožnosť, a nastúpili do vozidla. Na začatie jazdy sa potom dá použiť tlačidlo „Začať jazdu“, pričom vozidlo vyštartuje len vtedy, keď sú zatvorené dvere a zapnuté bezpečnostné pásy.

Používatelia budú môcť privolať robotický taxík Baidu prostredníctvom mobilnej aplikácie.

Aj keď na palube nebudú žiadni bezpečnostní vodiči, operátori budú mať v prípade núdze prístup k vozidlu na diaľku. Spoločnosť Baidu okrem toho tvrdí, že robotické systémy budú prepravovať používateľov do športových hál, pracovných priestorov, kaviarní a hotelov v okolí pekinského parku Shougang, ktorý bude slúžiť ako jedno z dejísk zimných olympijských hier v roku 2022. Spoločnosť hovorí, že návštevníci týchto hier v meste budú môcť privolať svoj robotický taxík ako súčasť pravidelnej kyvadlovej dopravy na toto podujatie.