Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Cyklistická bunda s airbagom Cirrus sa pri nehode sama nafúkne

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 6. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Aj keď je prilba nevyhnutnou súčasťou vybavenia cyklistu, nechráni inú časť tela ako hlavu. S tým by však mohla pomôcť nová bunda s airbagom Cirrus, ktorá sa automaticky nafukuje, aby chránila chrbát, hrudník, krk a brucho.

Cyklistická bunda s airbagom Cirrus, ktorý navrhla francúzska startup spoločnosť Urban Circus so sídlom v Paríži, vyzerá na prvý pohľad relatívne normálne. Má nepremokavú, vetru odolnú, no zároveň priedušnú polyesterovú vrstvu s reflexnými panelmi, ktoré obsahujú mikroskopické sklenené guľôčky, vďaka ktorým je dobre viditeľná pri osvetlení svetlometmi automobilu.

Keď jazdce šliape do pedálov, relatívna rýchlosť a orientácia bicykla a jazdca sú nepretržite monitorované dvoma inerciálnymi meracími jednotkami. Jedna je umiestnená pod sedadlom bicykla a druhá je integrovaná priamo v bunde. Tieto jednotky okamžite detegujú situácie, v ktorých sa bicykel náhle zastaví a jazdec spadne. Medzi také situácie môžu patriť kolízie spredu, zboku alebo zozadu s idúcimi vozidlami, kolízie so stojacimi objektmi alebo jednoduchá strata kontroly nad bicyklom vedúca k pádu.

Cyklistická bunda s airbagom Cirrus.

V každom prípade potom do 0,08 sekundy reaguje zásobník s CO2 v bunde Cirrus, ktorá okamžite nafúkne zabudovaný nylonový airbag, ktorý zakrýva jazdcovi chrbát, hrudník, brucho a zadnú časť krku. V čase, keď jazdec narazí na cestu alebo do čohokoľvek iného, čo mu stojí v ceste, by tieto oblasti tela mali byť podstatne lepšie chránené proti nárazu, ako by tomu bolo bez bundy.

Airbag sa vyfúkne do 10 minút po aktivácii a potom sa môže znova použiť. Jazdec však musí vymeniť zásobník s CO2, ku ktorému sa dá dostať cez zips vo vnútri bundy. Aby sa dala bunda oprať, dá sa airbag a elektronika demontovať. Podľa spoločnosti Urban Circus má bunda spolu s airbagom kombinovanú hmotnosť 1,8 kilogramu a batéria v pohotovostnom režime vydrží na jedno nabitie zhruba týždeň.

Cyklistická bunda s airbagom Cirrus.

Medzi ďalšie doplnkové prvky bundy patria napríklad prieduchy na zips, vrecká na zips, zabudované rukavice bez prstov, kapucňa vyhovujúca cyklistickej prilbe a vrecko na smartfón na ramene.

Nová cyklistická bunda s airbagom Cirrus je momentálne súčasťou startup kampane na portáli Kickstarter. Dá sa získať za 114 EUR, pričom plánovaná maloobchodná cena po skončení kampane bola stanovená na 190 EUR. Distribúcia prvých kusov pre podporovateľov kampane by sa mala začať v septembri 2021.

Cyklistická bunda s airbagom Cirrus.