Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Systém ET-one premení pedál na zámok bicykla

Systém ET-one premení pedál na zámok bicykla
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 7. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vzhľadom na to, že dochádzajúci na bicykli musia mať neustále pri sebe zámok, existuje množstvo súčastí bicyklov, ktoré zároveň slúžia ako zámky. Jeden z najnovších prírastkov, ET-one, umožňuje pritom uzamknutie bicykla s pomocou pedálu.

Systém od nemeckých vývojárov sa skladá z dvoch pedálov s hliníkovým telom a oceľovej tyče zámku potiahnutou gumou, ktorá sa ukladá do držiaku na ráme. Jeden z pedálov je vybavený blokovacím mechanizmom ovládaným kľúčom.

Systém zámku na bicykel ET-one.

Keď je bicykel v pohybe, tyč zámku je ponechaná v držiaku na ráme. Len čo je bicykel zaparkovaný, zámok sa dá dole z rámu a prevlečie sa cez zadné koleso a zasunie sa do otvoru v tele pedálu a potom sa už len uzamkne. Malá tyč na bočnej strane hlavnej tyče zámku sa tiež zasunie do otvoru na konci pedála a pomáha tak držať všetko na svojom mieste.

Systém zámku na bicykel ET-one.

Výsledkom je, že na bicykli sa nedá jazdiť, až kým sa tyč neodblokuje a neodstráni. To znamená, že zlodej by mohol ešte bicykel zdvihnúť a naložiť do auta alebo s ním len tak utiecť. Vývojári tento scenár predvídali a tak ponúkajú tyč, ktorá je zakrivená a vytvára háčik na konci pedálu. Hák bude potom umiestnený okolo susedného nepohyblivého predmetu, ako je napríklad značka, a tak bicykel k predmetu zafixuje. Je to určite šikovný koncept, aj keď ťažko povedať, ako použiteľný bude v skutočnom svete.

Systém zámku na bicykel ET-one.

V každom prípade, systém ET-one je momentálne súčasťou startup kampane na portáli Kickstarter. Základná súprava s rovnou tyčou zámku Basic sa dá získať od 149 EUR, zatiaľ 179 EUR stojí súprava Advanced s tyčou zámku s háčikom. Plánované maloobchodné ceny sú o 25 percent vyššie.