Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Pedestrian Defense zastaví nebezpečné používanie e-kolobežiek

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 7. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Dá sa tvrdiť, že niektorí používatelia služieb zdieľania elektrických kolobežiek jazdia skôr nezodpovedne. Nový systém však deteguje nesprávne použitie e-kolobežky a reaguje varovaním jazdca alebo v prípade potreby dokonca aj požičanú e-kolobežku zastaví.

Systém známy ako Pedestrian Defense je integrovaný do zdieľanej elektrickej kolobežky Link, ktorú vyrába MIT spin-off spoločnosť Superpedestrian so sídlom v americkom Massachusetts. Systém pritom obsahuje technológiu Super Fusion, ktorú vyvinula kalifornská spoločnosť Navmatic. Minulý mesiac bola spoločnosť Navmatic prevzatá firmou Superpedestrian.

Aj keď podrobnosti týkajúce sa fungovania systému nie sú dostatočne vysvetlené, technológia Super Fusion sa popisuje ako kombinácia surových GPS údajov s „dynamickými údajmi o jazde“ zo senzora v elektrickej kolobežke, ako sú rýchlosť a orientácia. Mikroprocesor zabudovaný v e-kolobežke využíva algoritmy založené na strojovom učení na analýzu všetkých týchto informácií v reálnom čase, pričom systém presne určuje, kde sa zdieľaná e-kolobežka nachádza na ulici a ako sa používa.

Systém Pedestrian Defense integrovaný do elektrickej kolobežky pre zdieľanú jazdu Link.

Výsledkom je, že e-kolobežka automaticky spomalí alebo úplne zastaví, ak pouužívateľ jazdí po chodníku, zlým smerom po jednosmernej ulici, agresívne odbočuje alebo opakovane prudko brzdí. Jazdec je tiež varovaný blikajúcimi svetlami a zvukovými alarmami na samotnej e-kolobežke. Navyše dostáva upozornenia (a správu po ukončení jazdy) na svoj smartfón.

Používatelia, ktorí neustále jazdia bezpečne, budú odmenení zľavami na budúci prenájom e-kolobežky, zatiaľ čo tí, ktorí budú naďalej predstavovať nebezpečenstvo, budú mať zakázané používať túto službu zdieľania.

Systém tiež údajne upozorní jazdcov, ak zaparkujú na nevhodnom mieste, napríklad keď blokujú príjazdovú cestu. Ďalej je možné nastaviť komunikáciu s predstaviteľmi mesta a upozorniť ich na miesta, kde používatelia elektrických kolobežiek často porušujú pravidlá.

Systém Pedestrian Defense integrovaný do elektrickej kolobežky pre zdieľanú jazdu Link.