Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

BMW elektrifikuje mikromobilitu s nákladnou trojkolkou a kolobežkou

BMW elektrifikuje mikromobilitu s nákladnou trojkolkou a kolobežkou
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 7. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Po oznámení výroby elektrického skútra C-04 začiatkom tohto mesiaca sa dizajnéri spoločnosti z BMW Group Research obrátili na mikromobilitu a vytvorili dva nové koncepty – elektrickú nákladnú trojkolku Dynamic Cargo a elektrickú kolobežku Clever Commute.

BMW síce nebude vyrábať Dynamic Cargo ani Clever Commute, ale rokuje s inými výrobcami o licencovaní návrhov, takže ich ešte môžeme vidieť v nejakom bode v budúcnosti. Cieľom údajne bolo vyvinúť koncepciu, ktorá si zachová svižnosť a pocit z riadenia bežného bicykla a zároveň dodá inovatívne a bezpečné možnosti prepravy.

Predná časť rámu nákladnej e-trojkolky Dynamic Cargo je spojená so zadnou časťou otočnou nápravou, ktorá umožňuje jazdcovi nakloniť sa do zákrut, pričom zadná časť zostáva vzpriamená. Spoločnosť BMW hovorí, že toto nastavenie by malo ponúknuť „oveľa väčšiu jazdnú stabilitu za všetkých poveternostných podmienok v porovnaní s dizajnom dvojkolesového tátoša“ a zároveň ponúknuť zážitok z jazdy ako na bicykli.

Koncept nákladnej elektrickej trojkolky Dynamic Cargo.

Pretože sa nákladný priestor nenakláňa do zákrut, mohla by existovať rada modulov nákladného priestoru. Napríklad upevnenie detskej sedačky na vrchu nákladného priestoru, pripevnenie plošiny s plochým lôžkom pre nízku jazdu, sklopenie ležadla pre odpočívanie v miestnom parku, či dokonca pripevnenie surfovej dosky.

Ako už bolo spomenuté, hovorí sa aj o „modulárnom systéme ochrany proti poveternostným vplyvom“, aj keď nie sú uvedené žiadne ďalšie podrobnosti. Ale pretože blatníky sú už zobrazené v dodávaných vizualizáciách, mohlo by ísť o nejaký druh ľahkého krytu, ktorý pomôže chrániť jazdca pred poveternostnými živlami.

Koncept nákladnej elektrickej trojkolky Dynamic Cargo.

Koncept elektrickej nákladnej trojkolky Dynamic Cargo má predné koleso s lúčami a pevné zadné kolesá, ktoré sú poháňané elektrickým hnacím ústrojenstvom. To automaticky poskytuje elektrickú pomoc, ako náhle jazdec začne šliapať do pedálov. Vzhľadom na to, že ide o koncept, neexistujú žiadne konkrétne podrobnosti o elektrickom pohone, ale ak je táto vec vyrobená pre európsky trh, môžeme očakávať, že poskytne asistenciu až do rýchlosti 25 km / h. BMW však spomína, že vymeniteľná batéria by mala byť na jedno nabitie výdrž viac ako 20 kilometrov.

Dodávané snímky tiež zobrazujú kotúčovú prednú brzdu, blatníky na každom kolese, pričom nad zadnými kolesami majú červené brzdové svetlá, a nastaviteľné sedadlo.

Koncept elektrickej kolobežky Clever Commute bol navrhnutý pre dochádzanie v poslednom úseku a spoločnosť BMW tento koncept navrhla pre súkromné vlastníctvo, ako aj pre zdieľané modely mobility.

Koncept elektrickej kolobežky Clever Commute.

Na prepravu medzi jazdami sa e-kolobežka sklopí do kompaktných rozmerov, a hoci skutočné rozmery neboli zdieľané, spoločnosť BMW uvádza, že by sa zmestila pozdĺžne do kufra vozidiel BMW radu 3 bez toho, aby bolo potrebné sklopiť zadné sedadlá, alebo sa dá priečne uložiť do vozidiel Mini.

Dizajnéri taktiež navrhli nový spôsob verejnej dopravy, pri ktorom je doska vysunutá a otočné zadné koleso je posunuté do medzery, ktorá je vytvorená kvôli skráteniu celkovej dĺžky e-kolobežky. To v podstate znamená, že e-kolobežka Clever Commute môže stáť na eskalátore bez toho, aby ju bolo potrebné sklopiť.

Koncept elektrickej kolobežky Clever Commute.

Rovnako ako pri koncepte Dynamic Cargo, BMW sľubuje stabilný dojazd do vzdialenosti viac ako 20 kilometrov na jedno nabitie a Clever Commute sa dodáva s batériou, ktorú je možné vybrať na nabíjanie v interiéri. Nie sú uvedené žiadne ďalšie parametre, ale snímky ukazujú diskové brzdy vpredu aj vzadu, blatníky na oboch kolesách, vnútorne vedenú kabeláž, držadlá na dvojitom stĺpiku, pomerne širokú, ale krátku nášľapnú dosku, robustný hranatý úsek vpredu, v ktorom je pravdepodobne umiestnená vyberateľná batéria a zadné brzdové svetlo.