Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Kolobežka Drezina je mechanicky poháňaná kývaním nôh

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 8. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pokiaľ nie je elektrická, býva kolobežka poháňaná odrazmi jednej nohy od zeme. To však nie je prípad novej kolobežky s názvom Drezina, ktorá sa mechanicky pohybuje kývaním svojej zakrivenej dosky podobnej skateboardu hore a dole.

Drezina je ľahké koľajové vozidlo, ktoré slúži na dopravu niekoľkých pasažierov väčšinou na služobné účely železnice. Býva zvyčajne poháňaná mechanicky silou svalov alebo je vybavená motorom. Jej mechanický pohon sa stal inšpiráciou pre bulharských vývojárov, ktorí vytvorili rovnomennú kolobežku založenú na podobnom princípe. Namiesto kývania páky rukami sa pritom pohybuje kývaním nôh na zakrivenej doske.

Nová kolobežka Drezina má rám vyrobený z leteckého hliníka, sklopné riadidlá s nastaviteľnou výškou, predné a zadné polyuretánové kolesá a zakrivenú preglejkovú dosku z dubovej alebo bukovej dyhy. Stredná časť tejto dosky je pripevnená k rámu kolobežky pomocou čapu a jej predná časť je spojená s reťazovým pohonným mechanizmom v prednej „veži“ kolobežky. Keď jazdec stojí na doske a kýva ňou nohami tak, aby sa pohyboval predný koniec dosky hore a dole, reťazový pohon roztáča predné kolesá.

Kolobežka Drezina.

Jazdec otáča Drezinu presunutím svojej hmotnosti na jednu alebo druhú stranu, čo spôsobuje, že sa predné kolesá otáčajú rovnakým smerom. Pružinové spojenie medzi týmito kolesami im bráni jednoducho sa knísať zo strany na stranu. Zastavenie sa dosiahne stlačením brzdovej páčky namontovanej na riadidlách, ktorá aktivuje niečo, čo vyzerá ako bubnová brzda na zadných kolesách.

Kolobežka Drezina.

Celá kolobežka údajne váži 8 kilogramov a je schopná dosiahnuť rýchlosť až 25 km / h, no to veľmi závisí od fyzickej kondície jazdca. Maximálna celková nosnosť jazdca je stanovená na 100 kilogramov. Používatelia si môžu vybrať medzi jazdou s jednou nohou na prednej strane dosky a jednou nohou na zadnej strane, alebo umiestnením oboch chodidiel do stredu a ohnutím členkov, aby sa doska pohybovala. Vývojári dokonca navrhujú, aby sa na kolobežke mohli viezť dve deti spoločne, jedno s oboma nohami vpredu na doske a druhé s oboma nohami vzadu.

Kolobežka Drezina.

Kolobežka Drezina sa dá získať podporou startup kampane na portáli Indiegogo za 212 EUR, čo je o 60 percent menej ako plánovaná maloobchodná cena. Ak sa podarí vyzbierať dostatok finančných prostriedkov na rozbehnutie výroby, k podporovateľom kampane by sa mala dostať niekedy v decembri 2021.

Kolobežka Drezina.