Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prilba Classon využíva gestá rúk a deteguje autá za cyklistom

Prilba Classon využíva gestá rúk a deteguje autá za cyklistom
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
17. 8. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci v súčasnosti existuje množstvo cyklistických prílb vybavených LED ukazovateľmi smeru, cyklisti by stále mali používať aj tradičné signály pomocou gest rúk. To presne využíva aj nová cyklistická prilba Classon, pretože jej smerové LED diódy sa spustia gestami paže jazdca. Prilba navyše varuje pred blížiacimi sa autami.

Cyklistická prilba Classon má za sebou úspešnú startup kampaň na portáli Kickstarter a je teraz ponúkaná ako súčasť beta programu. Rovnako ako mnoho iných „inteligentných“ prílb je aj Classon vybavená predným svetlom, zadným svetlom / brzdovým svetlom a oranžovými smerovými svetlami na oboch stranách vpredu aj vzadu. Táto prilba má tiež prednú aj zadnú videokameru. Celá elektronika je ovládaná dvoma mikroprocesormi s taktovacou frekvenciou 1,2 GHz a je napájaná lítiovou batériou s kapacitou 2 800 mAh, ktorá by mala vydržať až štyri hodiny prevádzky na jedno nabitie, ktoré trvá hodinu.

Cyklistická prilba Classon.

Kedykoľvek cyklista vykoná tradičný signál rukou s úmyslom odbočenia vľavo alebo vpravo, senzory v prilbe údajne tento pohyb detegujú a podľa toho aktivujú príslušné smerové svetlo na prilbe. Predná a zadné svetlomety zostávajú trvalo rozsvietené. Keď integrovaný akcelerometer zistí, že bicykel náhle spomaľuje, spustí zadné svetlo tak, aby sa dočasne rozjasnilo a slúžilo ako brzdové svetlo.

Cyklistická prilba Classon.

Integrované kamery v prednej a zadnej časti prilby Classon je možné použiť na videozáznam jázd, či už len tak pre zábavu alebo na použitie dokazovania v prípade nehody. Do vnútornej pamäte v prilbe sa dá uložiť až šesť hodín záberov. Navyše, ak zadná kamera deteguje vozidlo idúce zozadu v mŕtvom uhle cyklistu, upozorní na to jazdca prostredníctvom blikajúcej LED diódy na spodnej strane priezoru prilby. Celá prilba váži 580 gramov a je odolná voči vode v kategórii IP65, čo znamená, že odolá prúdom vody pod nízkym tlakom z akéhokoľvek smeru.

Do beta programu sa dá prihlásiť už teraz prostredníctvom stránok výrobcu Beyond, pričom jedná prilba vyjde na 199 dolárov. Ako náhle sa cyklistická prilba Classon dostane do plnej produkcie, jej cena by mala stúpnuť na 399 dolárov.

Cyklistická prilba Classon.