Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Konvertibilný elektrický bicykel je vždy pripravený čeliť dažďu

Konvertibilný elektrický bicykel je vždy pripravený čeliť dažďu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 9. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Existuje už niekoľko zariadení, ktoré sa dajú pridať k bicyklom, aby počas dažďa udržali jazdca v suchu. Nový elektrický bicykel s príhodným názvom AllWeatherBike však nepotrebuje žiadne doplnky. Jeho integrovaná „strecha“ sa je možné pritom vytiahnuť nahor len za tri sekundy.

E-bicykel AllWeatherBike je v súčasnosti vo fáze plne funkčného prototypu. Jeho hliníkový rám obsahuje dva zakrivené nosníky, ktoré sa na oboch stranách klenú ponad jazdca a tieto prvky sú otvorené, keď je počasie slnečné a príjemné. Ak by však začalo pršať, cyklista len vyroluje priehľadnú plastovú fóliu z kotúča v kryte umiestneného pred riadidlami.

Elektrický bicykel AllWeatherBike.

Vonkajšie okraje tejto fólie sa posúvajú do drážok, ktoré prebiehajú po dĺžke každého z dvoch nosníkov, pričom vedú fóliu a držia ju napnutú. Ako náhle je vytiahnutá úplne hore cez jazdca, jej horný koniec sa zaistí o zadnú priečku, ktorá prebieha medzi dvoma nosníkmi. Keď nakoniec prestane pršať, fólia sa jednoducho nechá stiahnuť a namotať na kotúč vpredu. V zásade to celé funguje ako taká roleta na okne, ibaže je priehľadná.

Podľa výrobcu je plast dostatočne odolný a dobre odolá aj silnému vetru. Nohy cyklistu sú okrem toho chránené aspoň s prednej strany pevnou ochrannou fóliou, ktorá je pripevnená k spodnej rámovej trubke e-bicykla. Súčasný prototyp je pritom vybavený motorom Bosch a dvoma 750-Wh lítiovými batériami Bosch, ktoré sú integrované do rámu bicykla a v tejto konfigurácii je deklarovaný dojazd na jedno nabitie do vzdialenosti viac ako 100 kilometrov.

Elektrický bicykel AllWeatherBike.

Prototyp elektrického bicykla dostal do výbavy kotúčové brzdy, remeňový pohon, predné a zadné nosiče, blatníky, stojan na státie a sedlovku s nastaviteľnou výškou. Pretože nie je širší ako bežný bicykel, môže byť použitý na cyklistických chodníkoch.

c je momentálne vystavený na veľtrhu Eurobike, kde jeho tvorca, nemecký cyklista a podnikateľ Tom Eisner, dúfa, že nájde spoločnosť, ktorá bude mať záujem o jeho výrobu.

Elektrický bicykel AllWeatherBike.