Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Materál na báze pilín ako ekologická alternatíva k penovému polystyrénu

Materál na báze pilín ako ekologická alternatíva k penovému polystyrénu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
24. 3. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci všetky nerecyklovateľné plasty nie sú veľmi ekologické, penový polystyrén (EPS) je obzvlášť problematický, pretože je objemný a často sa používa v jednorazových obaloch. Jedného dňa by ho však mohol nahradiť nový biologicky rozložiteľný materiál vyrobený z pilín.

Tento biomateriál sa v súčasnosti vyvíja na Štátnej univerzite v Severnej Karolíne. Jeho hlavnou zložkou sú odpadové piliny, ktoré by mohli pochádzať z píl alebo iných zariadení. Hoci existujú aj iné možnosti využitia pilín, zvyčajne sa len spaľujú alebo ukladajú na skládku.

Po získaní a preosiatí pilín sa rozomelú v kombinácii s poľnohospodárskymi odpadovými produktmi. Vedci v súčasnosti používajú konopné vlákna, hoci sa chcú zaoberať aj inými druhmi poľnohospodárskeho odpadu, napríklad zvyškami zo spracovania cukrovej trstiny a banánov.

Materiál sa v súčasnosti vyrába z pilín zmiešaných s konopnými vláknami a spojivom na báze celulózy.

Nech je to akokoľvek, výsledkom je prášok, ktorý sa zmieša so spojivom z celulózy rastlinného pôvodu. Táto zmes sa potom môže lisovať vo forme pri vysokých teplotách. Môže sa tiež rozpustiť v netoxickom rozpúšťadle a potom sa odlieva pri izbovej teplote. Následne sa suší pri nízkych teplotách. V žiadnom kroku procesu sa nepoužíva voda. Výsledné predmety sa môžu nielen recyklovať, ale aj úplne biologicky rozložiť v slanej vode.

Materiál sa môže lisovať vo forme pri vysokých teplotách - alebo sa rozpustí v netoxickom rozpúšťadle a potom sa odlieva pri izbovej teplote - a potom sa suší pri nízkych teplotách.

Tím plánuje v priebehu nasledujúcich šiestich mesiacov uskutočniť pilotné a komerčné skúšky, ktorých cieľom je najmä preskúmať využitie materiálu v obaloch a výrobkoch pre potravinárske účely. Vedci budú tiež vykonávať ďalší výskum biokompatibility materiálu, jeho biologickej odbúrateľnosti a možnosti jeho 3D tlače.

Sortiment predmetov vyrobených z recyklovateľného, biologicky rozložiteľného materiálu.