Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Obuv Blueview je čiastočne vyrobená z rias, aby sa biologicky rozložila

Obuv Blueview je čiastočne vyrobená z rias, aby sa biologicky rozložila
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 4. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vyradená obuv je obzvlášť objemným odpadom, pretože jej podrážky z lisovanej gumy sú často spojené so syntetickými zvrškami. Nová obuv Blueview však údajne poskytuje ekologickejšiu alternatívu, pretože sa po vyhodení údajne úplne biologicky rozloží.

Obuv Blueview, ktorú vyvinula spoločnosť Algenesis založená Kalifornskou univerzitou v San Diegu, obsahuje zvršok vyrobený zo strojovo pletenej konopnej / eukalyptovej priadze, s vrchným pásikom z pletenej bavlny. Vnútorná a vonkajšia podrážka je zasa vyrobená z patentovanej polyuretánovej peny nazvanej ako Soleic. Tá sa vyrába z oleja získaného z rias, na rozdiel od tradične používaného ropného oleja. 

Biologicky rozložiteľná obuv Blueview.

O topánkach Blueview, ktoré sa teraz vyrábajú v plnom rozsahu, sa tvrdí, že sú pohodlné a odolné pri každodennom nosení. Keď sa opotrebujú, nemožno ich jednoducho vyhodiť do odpadu, aspoň nie vtedy, ak chcete, aby sa biologicky rozložili. Namiesto toho sa musia umiestniť do nádoby na kompostový odpad, ktorý sa dostane do mestskej kompostárne. Tam budú topánky vystavené pôsobeniu vzduchu, vlhkosti a mikroorganizmov, ktoré rozložia priadzu, bavlnu a polyuretánovú penu Soleic.

Biologicky rozložiteľná obuv Blueview.

Podľa spoločnosti Algenesis štúdie tretích strán ukázali, že v podmienkach priemyselného kompostovania sa zvršky úplne rozložia v priebehu niekoľkých mesiacov, zatiaľ čo podrážky o niečo menej ako za jeden rok. Topánky Blueview by sa mali úplne biologicky rozložiť aj v prípade, že nebodaj skončia ako odpad v oceáne.

Biologicky rozložiteľná obuv Blueview sa v súčasnosti ponúka v jednom modeli s názvom Pacific. K dispozícii je vo farebných variantoch čierna alebo „piesková duna“ a jeho cena je 135 dolárov.

Biologicky rozložiteľná obuv Blueview.