Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Tenisky Nike s „očami chrobáka“ sa rozdelia na tri časti na recykláciu

Tenisky Nike s „očami chrobáka“ sa rozdelia na tri časti na recykláciu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
5. 5. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Recyklované oblečenie, obuv a výstroj sa už dlho tešia pozornosti, no perspektívne recyklovateľné výrobky a koncepty sa tiež snažia získať primeraný podiel slávy. Spoločnosť Nike chce zjednodušiť recykláciu obuvi prostredníctvom úplne novej tenisky ISPA Link, ktorá sa na konci svojho životného cyklu rýchlo rozdelí na tri časti a v podstate sa roztriedi na recykláciu.

Recyklovateľná teniska ISPA (skratka z Improvise; Scavenge; Protect; Adapt) Link vychádza zo stratégie, ktorá sa spolieha na tri samostatné časti, ktoré do seba zapadajú bez lepidla alebo šitia, aby vytvorili celok. Spoločnosť Nike vysvetľuje, že lepidlá veľmi sťažujú rozobratie topánky na recykláciu, preto ich vynecháva.

Recyklovateľná teniska Nike ISPA Link.

Veľké vystupujúce časti na jednodielnej stredovej podrážke Link tesne zapadajú do zodpovedajúcich otvorov na mäkkom zvršku a vytvárajú tak telo tenisky. Časti, ktoré sú na päte a môžu svojim dizajnom pripomínať mušie oči, potom slúžia ako podrážka tenisky. Tretím a posledným dielom je šnúrka, ktorá zvršok zaväzuje. Nike sľubuje, že teniska je stále pružná, pohodlná a odolná, len s novou, viac obehovou konštrukciou.

Recyklovateľná teniska Nike ISPA Link.

Bude zaujímavé sledovať, či tenisky ISPA Link vydržia tak dlho ako tradične zostavené tenisky. Samotný proces recyklácie nebude taký jednoduchý ako vyhodenie topánok do kontajnera so zmiešaným odpadom. No jednoduché rozdelenie na tri časti sľubuje, že bude jednoduchšie ako ručné triedenie typov topánok, vytrhávanie kovových očiek a niekoľkonásobné oddeľovanie viacerých materiálov, najmä pre majiteľov tenisiek, ktorí musia len odovzdať časti Link v predajni Nike s Recyklačným a darcovským centrom.

Recyklovateľné tenisky Nike ISPA Link.

Okrem podpory recyklovateľnosti zjednodušuje konštrukcia ISPA Link aj samotnú výrobu. Bez nutnosti používať lepidlá a nechať ich stuhnúť alebo používať energeticky náročné procesy, ako je zahrievanie a chladenie, sa podľa spoločnosti Nike dá obuv zostaviť s použitím menšieho množstva zdrojov za približne osem minút.

Model recyklovateľných tenisiek Nike ISPA Link bude uvedený na trh v júni a v roku 2023 sa k nemu pridá ešte divokejšie vyzerajúci model ISPA Link Axis. Spoločnosť Nike má v úmysle rozšíriť program recyklácie tenisiek, aby oslovil širšie publikum a posunul sa k svojim väčším cieľom v oblasti udržateľnosti.

Recyklovateľná teniska Nike ISPA Link Axis.