Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Dve veľké značky sa spojili, aby Slovákom ukázali cestu k udržateľnej budúcnosti

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
5. 5. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Moderné technológie nám rozhodne uľahčujú každodenný život, no zároveň môžu prispieť aj k budovaniu udržateľnej budúcnosti. Okrem iného o tom svedčí aj rastúci záujem o elektromobilitu, a to i u nás, na Slovensku. Tento trend sa rozhodla podporiť aj juhokórejská automobilka, ktorá ku nám prináša elektromobil plný inovatívnych technológií. No a spolu s ňou sa snaží naladiť ľudí na zelenú vlnu mobility aj známy nemecký diskontný reťazec, ktorý na svojich parkoviskách rozširuje počty nabíjacích staníc pre elektromobily. Pozrime sa teda na to, aké výhody by mohla priniesť táto zaujímavá kombinácia.

V dôsledku klimatických zmien sa viaceré firmy začali sústrediť na dosiahnutie uhlíkovej neutrality. S tým súvisí aj zameranie sa na udržateľné zdroje energie a ekologickú mobilitu. K týmto cieľom smeruje i nemecký diskontný obchodný reťazec.

„Napríklad tento rok chceme dosiahnuť uhlíkovú neutralitu, čo sa týka našej prevádzkovej činnosti. No a ruka v ruke s tým ide aj nová dimenzia mobility. Týka sa to jednak našej logistiky vlastnej, kde sa sústredíme na takú udržateľnú mobilitu a zvyšujeme podiel nízkoemisnej logistiky. A rovnako tak podporujeme aj elektromobilitu, v ktorej vidíme budúcnosť,“ hovorí Tomáš Bezák, riaditeľ komunikácie, Lidl Slovenská republika.

Reťazec sa tak rozhodol v tomto smere ísť v ústrety nadšencom elektromobility a dynamicky rozširuje počet nabíjacích staníc v blízkosti svojich predajní.

„Cieľom je v blízkej budúcnosti, aby sme na všetkých našich parkoviskách mali nabíjačky pre elektromobily. Máme dva typy nabíjačiek aktuálne od dvoch rôznych výrobcov. Medzi týmito nabíjačkami sú aj rýchlonabíjačky.“

Spotrebiteľ má pritom k dispozícii 30 minút nabíjania na náklady reťazca. Okrem podpory trvalej udržateľnosti má tento rozsiahly projekt budovania nabíjacích staníc pre elektromobily aj ďalšiu výhodu, ktorú ocenia ekologicky zameraní spotrebitelia.

„Spotrebiteľ počas svojho nákupu môže nabíjať svoj elektromobil a tým pádom si vyrieši dve záležitosti naraz. Výkon rýchlonabíjačiek je 50 kW. To znamená, že aj pri tom časovom rámci tých 30 minút to stačí na pohodlné dobitie,“ dodáva Tomáš Bezák, riaditeľ komunikácie, Lidl Slovenská republika.

Túto sieť nabíjacích staníc by pritom mohli využívať napríklad aj majitelia najnovšieho elektromobilu Kia EV6. Ten je postavený na novo vyvinutej platforme, vďaka ktorej si prináša hneď niekoľko inovácií.

„Jej názov je e-GMP. Čo je vlastne elektrická globálna modulárna platforma, ktorá umožňuje umiestnenie akumulátoru do spodnej časti vozidla do podlahy a tým získať veľkorysý priestor v kabíne a teda aj veľkú kapacitu akumulátora,“ vysvetľuje Róbert Ondris, produktový manažér, Kia Sales Slovakia.

K dispozícii sú pritom modely s kapacitou batériových článkov 58 alebo až viac ako 77 kWh. V druhom prípade výrobca uvádza normovaný dojazd, podľa metodiky WLTP, až 528 kilometrov na jedno nabitie. No akumulátory v EV6-tke sa môžu pochváliť aj podporou ultra rýchleho nabíjania, a to prostredníctvom až 800 voltovej technológie.

„Pretože je vlastne až dvojnásobné oproti aktuálnym štandardom. Maximálny nabíjací výkon, ktoré je vozidlo schopné absorbovať, pri práve tejto 800 voltovej technológii, je pri ideálnych podmienkach až 240 kilowattov. Ak to trošku premeníme do toho reálneho používania. Schopnosť vozidla nabiť akumulátor z 10 percent až na 80 percent kapacity akumulátora dokáže prebehnúť už za 18 minút.“

Batéria môže získať dodatočnú energiu aj počas jazdy, prostredníctvom rekuperačného brzdenia. Stupeň rekuperácie si môže vodič sám nastaviť alebo sa môže spoľahnúť na svoj elektromobil.

„Nastaviť vyslovene automatický inteligentný regeneratívny brzdový systém, kedy vozidlo vyhodnocuje okolie a teda samé sa snaží tento maximálny brzdný účinok regeneratívny maximalizovať.“

Súčasťou výbavy EV6-tky je aj systém tepelného čerpadla, ktorý príde vhod najmä v zimných mesiacoch. Primárne totiž vykuruje interiér vozidla a na výhrev sa tak nespotrebuje toľko energie z batérie.

„Systém tepelného čerpadla dokáže jednak absorbovať zbytkové odpadové teplo z elektrických súčastí vozidla, alebo teda práve absorbovať to teplo z vonkajšieho okolitého prostredia.“

Navyše tento elektromobil môže fungovať aj ako externý zdroj nabíjania. Slúži k tomu 230-voltový nabíjací port na zadnej strane vozidla, ktorý tak môže napájať bežné spotrebiče alebo nabije aj iný elektromobil v núdzi.

„V podstate tá elektrická zásuvka jedna sa nachádza ešte aj v zadnom rade sedadiel na tom strednom mieste. A takisto vlastne 230 voltov. Takže nabíjanie napríklad notebooku alebo nabíjanie smartfónu funguje v interiéri,“ uzatvára Róbert Ondris, produktový manažér, Kia Sales Slovakia.

Ako je vidieť, moderný elektromobil, akým je aj Kia EV6, môže byť už v dnešnej dobe vybavený pokročilými technológiami, ktoré skracujú čas nabíjania a zároveň môžu prispieť k dlhšiemu dojazdu na jedno nabitie batérie. Energiu do nej je pritom možné na Slovensku načerpať už v pomerne rozsiahlej sieti nabíjačiek, ktorých počet pomáha rozširovať aj Lidl. Nepochybne tak i takéto vzájomné spolupráce veľkých firiem môžu spoločnosť smerovať k zelenším zajtrajškom.