Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Robotické plavidlo Clearbot zbiera odpad v hongkonských vodách

Robotické plavidlo Clearbot zbiera odpad v hongkonských vodách
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 5. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V novembri 2020 spustila startup spoločnosť Open Ocean Engineering autonómny zberač odpadu zameraný na odstraňovanie plastového odpadu z prístavov, jazier a kanálov. Po tom, čo minulý rok nadviazal spoluprácu s herným gigantom Razer a radikálne zmenil dizajn, začal teraz elegantnejší Clearbot hliadkovať vo vodách Hongkongu.

Plastový odpad v oceánoch predstavuje obrovský problém. Nielen pre životné prostredie vo všeobecnosti, ale i pre naše zdravie. Aj preto sa vyvíjajú početné snahy o odstránenie odpadu, ktorý sa už nachádza na mori, a práve pri sledovaní miestnych pracovníkov, ktorí na malých člnoch ručne odstraňujú odpad z vôd okolo ostrova Bali, začali Sidhant Gupta a Utkarsh Goel premýšľať o tom, ako by sa takáto prácna úloha dala automatizovať.

Po ukončení štúdia na Hongkongskej univerzite v roku 2019 začala táto dvojica pracovať na robotickom plavidle určenom na odstraňovanie plávajúceho plastového odpadu z miestnych vodných tokov. Po základnom hliníkovom prototype nasledovala verzia zo sklenených vlákien a v júni minulého roka začal startup pracovať na oveľa elegantnejšom dizajne vďaka partnerstvu so značkou herného hardvéru Razer.

Najnovší vzhľad robotického zberača odpadu Clearbotu je výsledkom spolupráce s globálnou hernou značkou Razer.

Robotický zberač morského odpadu má dĺžku 3 metre a šírku 1,3 metra. Môže byť diaľkovo ovládaný alebo prevádzkovaný autonómne, pričom sa pohybuje hore a dole po vopred vymedzenej oblasti ako taký plávajúci robotický vysávač. Plavidlo sa pohybuje prostredníctvom elektrického pohonnému systému s batériou, ktorá má výdrž 4 hodiny na jedno nabitie, pričom využíva systém LiDAR na vyhýbanie sa prekážkam. Batériu možno dobíjať aj prostredníctvom voliteľnej solárnej dokovacej stanice, čím sa ešte viac zníži vplyv na životné prostredie.

Clearbot počas misie naberá plávajúce nečistoty a posúva ich na palubný dopravný pás, ktorý ich presúva do zberného koša na korme s kapacitou 200 kilogramov. Kamerový systém s umelou inteligenciou sa používa na identifikáciu odpadu a na fotografovanie každého plastového odpadu, ktorý sa dostane na dopravník. Tieto snímky sú označené polohou GPS a uložené do databázy spoločnosti umiestnenej na platforme Microsoft Azure na následnú analýzu.

Robotické plavidlo naberá plávajúci odpad, vrátane plastového odpadu na dopravný pás, ktorý ho ukladá do zbernej nádoby vzadu.

Spoločnosť Open Ocean Engineering predpokladá, že každé robotické plavidlo Clearbot má potenciál odviezť metrickú tonu odpadu denne, a dokonca by mohol pomáhať zadržiavať úniky ropy, ak je vybavený na mieru vyrobeným ramenom.

Údaje, ktoré sa doteraz zhromaždili pri čistiacich operáciách v Hongkongu, vrátane miesta, veľkosti, typu odpadu a hmotnosti vyloveného odpadu, odhalili, že menej ako polovica vyzbieraného morského plastu sa môže ďalej recyklovať. Tieto informácie by tiež mohli pomôcť námorným orgánom zastaviť vlnu plastového znečistenia pri jeho zdroji.

Zakladatelia Sidhant Gupta a Utkarsh Goel pripravili Clearbot na začatie prevádzky v hongkonskom jachtovom prístave pre skupinu Sino Group.

„Zisťujeme, ako sa odpad vôbec dostane do vody,“ uviedol Sidhant Gupta. „Pridáva to veľkú transparentnosť do procesu čistenia morí. Vytvárame údaje o tom, čo sa vo vode skutočne nachádza, aké je zloženie vecí, ktoré sa tam nachádzajú, koľko z nich je recyklovateľných a na aké materiály by sme sa mali zamerať.“

Najnovšie plavidlo Clearbot nedávno vyskúšal hongkonský klub Rotary a začalo fungovať pri udržiavaní čistoty miestneho jachtového prístavu od plávajúceho odpadu pre realitnú spoločnosť Sino Group, pričom slúžilo aj ako reálny testovací projekt.

Spoločnosť Open Ocean Engineering sa teraz snaží rozšíriť svoju činnosť aj za hranice Hongkongu a záujem o ňu už prejavilo niekoľko spoločností v zahraničí.

Najnovší Clearbot možno ovládať diaľkovým ovládaním alebo nastaviť vopred definovanú dráhu, po ktorej sa bude pohybovať samostatne, pričom bude zbierať plávajúci odpad.