Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Začínajú práce na najväčšom zariadení na priame zachytávanie CO2

Začínajú práce na najväčšom zariadení na priame zachytávanie CO2
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 7. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Konečný prínos priameho zachytávania vzduchu v boji proti zmene klímy sa ešte len ukáže, ale nechýbajú startupy, vlády a výskumné skupiny, ktoré túto technológiu presadzujú. Hlavnou z nich je švajčiarska spoločnosť Climeworks, ktorá na Islande začala stavať svoj druhý závod na priame zachytávanie vzduchu, ktorý predstavuje významný pokrok v jej ambíciách odstrániť do roku 2050 z atmosféry gigatony CO2 ročne.

Spoločnosť Climeworks už nejaký čas pôsobí na špičke v oblasti technológie priameho zachytávania vzduchu a v roku 2017 spustila prvú elektráreň s „negatívnymi emisiami“ na svete. Stalo sa tak vďaka spolupráci so spoločnosťou CarbFix, ktorá v roku 2016 dosiahla v tejto oblasti významný pokrok tým, že demonštrovala, ako sa dá CO2 mineralizovať za menej ako dva roky, namiesto stoviek či dokonca tisícok rokov, ktoré sú tradične potrebné.

Toto pilotné zariadenie bolo schopné bezpečne uložiť 12,5 tony CO2 každé tri mesiace a vydláždilo cestu pre prvé riadne zariadenie na priame zachytávanie vzduchu spoločnosti Climeworks, ktoré začalo fungovať minulý rok na Islande. Orca, ako sa zariadenie nazýva, je schopné absorbovať 4 000 ton CO2 ročne a má modulárny dizajn pozostávajúci zo stohovateľných jednotiek, čo bude kľúčové pre plány spoločnosti na rozšírenie prevádzky.

Výstavba nového zariadenia na priame zachytávanie vzduchu spoločnosti Climework je v plnom prúde.

Spoločnosť Climeworks teraz začala stavať svoje druhé komerčné zariadenie na priame zachytávanie vzduchu s názvom Mammoth, ktoré bude tiež využívať modulárnu architektúru a je navrhnuté tak, aby ročne absorbovalo 36 000 ton CO2. Očakáva sa, že výstavba bude trvať 18 až 24 mesiacov, pričom po začatí prevádzky bude spoločnosť CarbFix zachytený uhlík uskladňovať. Podobne ako v prípade Orca sa na prevádzku systémov priameho zachytávania a ukladania vzduchu bude využívať energia z obnoviteľných zdrojov.

„Tento projekt je veľmi dôležitý pre spoločnosť Climeworks a pre celé odvetvie, pretože sa začína výstavba nášho najnovšieho rozsiahleho zariadenia na priame zachytávanie a ukladanie vzduchu,“ povedal Jan Wurzbacher, spoluzakladateľ a spoluvýkonný riaditeľ spoločnosti Climeworks. „Vďaka zariadeniu Mammoth môžeme využiť našu schopnosť rýchlo znásobiť našu modulárnu technológiu a výrazne rozšíriť našu prevádzku. Budujeme základy pre kapacitu v gigatonovom meradle, ktorá je dôležitá pre klímu, a teraz začíname s nasadením, aby sme zostali na dobrej ceste k tomuto cieľu“.

Spoločnosť Climeworks začala výstavbu závodu Mammoth, ktorý sa má stať najväčším závodom na priame zachytávanie vzduchu na svete.

Je vhodné poznamenať, že ľudstvo každý rok vylúči viac ako 30 miliárd ton oxidu uhličitého, takže na boj proti tomuto značnému prírastku atmosférického CO2 by bolo potrebných veľa zariadení Mammoth a oveľa viac zariadení Orca. Spoločnosť Climeworks si však nerobí ilúzie o tejto úlohe a svoje projekty považuje za prvé, ale dôležité kroky na veľmi dlhej ceste.

Vláda USA nedávno oznámila nové miliardové financovanie výskumu priameho zachytávania vzduchu, zatiaľ čo startupy od Austrálie po Londýn sa pridávajú k tomuto úsiliu využívaním všetkého, od solárnej energie až po riasy, ktoré pohlcujú uhlík. Spoločnosť Climeworks chce do konca tohto desaťročia dosiahnuť megatonový rozsah odstraňovania a do roku 2050 gigatonový rozsah.