Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Canon recykluje vyradené tonery z tlačiarní na prísady do asfaltu

Canon recykluje vyradené tonery z tlačiarní na prísady do asfaltu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
7. 9. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci vyradené tonerové kazety do tlačiarní môžu obsahovať málo toneru, stále obsahujú určitý toner, ktorý sa nedá jednoducho znovu použiť v súčasnej podobe. Namiesto toho ho však spoločnosť Canon začala recyklovať na granulované asfaltové farbivo a spojivo.

Vedené spoločnosťou Canon Virginia, Canon Environmental Technologies so sídlom v okrese Gloucester, v americkom štáte Virgínia, je najväčším strediskom na recykláciu tonerových kaziet Canon. V rámci projektu s názvom Recyklované tonerové pelety (Recycled Toner Pellet) sa kazety prijaté do strediska najprv roztriedia podľa typu materiálu a potom sa automaticky rozoberú. Pevné plastové komponenty sa následne roztavia a premenia na pelety, ktoré sa používajú pri výrobe nových kaziet. Kovové časti sa zasa posielajú komerčným partnerom na recykláciu.

Bližší pohľad na Recyklované tonerové pelety (RTP).

Regenerovaný toner sa v súčasnosti tiež peletizuje na opätovné použitie, čím vznikajú takzvané Recyklované tonerové pelety (v skratke RTP). Tie v súčasnosti využíva partner projektu, spoločnosť Basic Construction Company so sídlom vo Virgínii, ako farbivo a spojivo do asfaltu. Toto použitie peliet má zmysel vzhľadom na skutočnosť, že toner sa skladá najmä z jemne mletého plastu, uhlíkového prášku a oxidu kremičitého.

Pridávanie recyklovaných tonerových peliet do asfaltovej zmesi na dopravníkovom páse.

Po niekoľkých rokoch bezpečnostných a environmentálnych testov Ministerstvo dopravy štátu Virgínia nedávno povolilo používanie peliet v asfalte spoločnosti Basic Construction, ktorý sa používa v projektoch, ako sú miestne cesty. Stavebná spoločnosť bola pôvodne oslovená spoločnosťou Canon Virginia, aby testovala RTP, a teraz nakupuje 100 % peliet vyrobených v recyklačnom centre.