Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Clear Drop zefektívni recykláciu lisovaním plastových vriec do „tehál“

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
30. 1. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Voľné plastové vrecká a tašky môžu byť problémom pri separovaní a skladovaní na recykláciu, navyše sa môžu rozfúknuť a stať sa odpadom, ak zostanú dlho vonku v recyklačnom sklade. Zariadenie s názvom Clear Drop SPC je vyrobené, aby s tým pomohlo, pretože stlačí množstvo plastových vriec do kompaktných tehličiek.

Kompaktor mäkkých plastov SPC (skratka z Soft Plastic Compactor), ktorý sa vzhľadovo nelíši od bežného väčšieho kuchynského odpadkového koša, sa plní vyradenými plastovými taškami a vreckami používateľa, teda za predpokladu, že sa nebudú opätovne používať, spolu s ďalšími „mäkkými plastmi“, ako sú napríklad fólie na balenie výrobkov.

Kompaktor mäkkých plastov Clear Drop SPC.

Po naplnení zariadenie stlačí mäkké plastové výrobky do tvaru „tehly“ a navyše použije dostatočné množstvo tepla na roztavenie tenkej vrstvy plastu okolo vonkajšej strany tejto „plastovej tehly“. Po ochladení tejto vrstvy vznikne „tehla“ zlisovaného mäkkého plastového odpadu, ktorú dočasne drží pohromade tenký vonkajší obal z roztaveného plastu. Chumáč nestlačeného plastu na vrchu potom slúži ako rukoväť na prenášanie.

Podľa spoločnosti Clear Drop patentovaný proces zabraňuje tomu, aby sa pri tavení plastu uvoľňovali toxické výpary „nad úrovňou akceptovanou zdravotnými predpismi a normami“.

Kompaktor mäkkých plastov Clear Drop SPC.

Myšlienka spočíva v tom, že používatelia len vložia tehlu do svojho modrého odpadového koša, po čom bude vyzdvihnutá a doručená do miestneho obecného recyklačného zariadenia, spolu s ostatnými recyklovateľnými odpadmi. Keď bude v sklade, tamojší zamestnanci ju jednoducho rozbijú, čo sa údajne dá ľahko urobiť, aby sa mohli dostať k neroztaveným plastovým vreckám vo vnútri a vytriediť ich.

Kompaktor mäkkých plastov Clear Drop SPC sa dá predbežne objednať za cenu 295 USD. Dodávať by sa mal začať v júli tohto roka.