Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Dvojramenný robot pomáha pri opätovnom zalesňovaní Amazónie

Dvojramenný robot pomáha pri opätovnom zalesňovaní Amazónie
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 6. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Amazonský dažďový prales, často označovaný ako pľúca planéty, má problémy, keďže približne tretina z jeho rozlohy už bola zničená alebo sa ničí. K ekologickej snahe v Peru sa teraz pridal dvojramenný robotický záhradník, ktorý pomáha pri opätovnom zalesňovaní tohto dažďového pralesa.

Podľa nedávnej správy Svetového ekonomického fóra bolo od roku 1985 vyťažených viac ako 870 000 km2 prvotriedneho amazonského dažďového pralesa, najmä pre poľnohospodárske operácie. Nezisková organizácia Junglekeepers je na misii chrániť 55 000 akrov v peruánskej Amazónii, teraz aj s pomocou kolaboratívneho robota, takzvaného cobota, s názvom YuMi od spoločnosti ABB Robotics.

„Doteraz sme stratili 20 percent celkovej plochy amazonského dažďového pralesa a bez použitia dnešnej technológie sa ochrana zastaví,“ povedal Moshin Kazmi, spoluzakladateľ neziskovej organizácie Junglekeepers. „Mať robota YuMi na našej základni je skvelý spôsob, ako ukázať našim ochranárom nové spôsoby, ako robiť veci. Urýchľuje to a rozširuje naše operácie a posúva našu misiu dopredu“.

Robot bol predstavený už v roku 2015, „aby spĺňal flexibilné a agilné výrobné potreby priemyslu spotrebnej elektroniky“, ale vďaka dvojitým ramenám, flexibilnému uchopovadlu, umiestneniu komponentov na základe kamery a presnému ovládaniu pohybu sa tiež dobre hodil na akúkoľvek operáciu montáže malých dielov.

Kedysi to bola namáhavá úloha vykonávaná ručne. Teraz výsadbu semien vykonáva kolaboratívny robot YuMi.

Postavený na ľahkej kostre z horčíkovej zliatiny s plastovým puzdrom a mäkkým čalúnením bol tiež navrhnutý tak, aby fungoval v úzkej spolupráci s ľudskými pracovníkmi. Pre túto najnovšiu aplikáciu robotický pomocník pracuje vo vzdialenom laboratóriu v džungli v krajine Paddington a prevzal náročnú manuálnu prácu výsadby semien.

Robot YuMi najprv vydlabe dieru v nádobe na zeminu, vloží do nej semienko a potom ho zakryje a zeminu uhladí. Do nasadenej nádoby sa potom pridá farebne označená značka a robot sa presunie k ďalšej nádobe. Zasadenie semena trvá robotovi YuMi len 12 sekúnd na nádobu alebo 3,5 minúty na celú prepravku, pričom pri každej relácii sa vysadí až 640 prepraviek.

Ľudskí dobrovoľníci z Junglekeepers potom odvezú plnú prepravku do lesnej škôlky na následnú výsadbu, pričom spoločnosť ABB uvádza, že vďaka tejto robotickej asistencii možno každý deň vysadiť plochu s veľkosťou dvoch futbalových ihrísk.

Dvojramenný kobot YuMi vydlabe dieru v pôde, vhodí do nej semienko a potom ho zakryje, kým sa presunie na ďalšiu výsadbu.

Úlohy vykonávané dvojramenným robotickým pomocníkom simuluje a zdokonaľuje tím ABB vzdialený viac ako 12 000 km vo Västerås vo Švédsku a potom sa programovanie nasadí na diaľku prostredníctvom cloudovej technológie RobotStudio od spoločnosti ABB. Po nastavení môže cobot fungovať úplne autonómne, pričom v prípade potreby zasahujú vzdialení technici pri riešení problémov.

Okrem efektívneho riešenia pracovnej sily v tak odľahlom regióne pilotný projekt uvoľňuje aj ľudských dobrovoľníkov pre „účinnejšie“ úlohy, ako je sadenie dospelých sadeníc, hliadkovanie v oblasti pred nelegálnymi drevorubačmi a vzdelávanie miestnych obyvateľov o ochrane dažďových pralesov.

„Spolupráca ABB s Junglekeepers ukazuje, ako môže robotika a cloudová technológia hrať ústrednú úlohu v boji proti odlesňovaniu ako jeden z hlavných prispievateľov ku klimatickým zmenám,“ povedal Sami Atiya, prezident ABB Robotics and Discrete Automation. „Náš pilotný program s najvzdialenejším robotom na svete pomáha automatizovať vysoko sa opakujúce úlohy, uvoľňuje ochranárom vykonávať dôležitejšie práce v dažďovom pralese a pomáha im chrániť pôdu, na ktorej žijú“.

Tím ABB vo Švédsku na diaľku simuluje, vylepšuje a nasadzuje programovanie v reálnom čase vďaka cloudovej technológii ABB RobotStudio.