Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Reaktor, ktorý premieňa plastový odpad a CO2 na užitočné chemikálie

Reaktor, ktorý premieňa plastový odpad a CO2 na užitočné chemikálie
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
26. 6. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Emisie oxidu uhličitého (CO2) a plastový odpad sú dva z najpálčivejších environmentálnych problémov, ktorým dnešný svet čelí, ale nové zariadenie navrhnuté vedcami z Cambridgeskej univerzity by mohol pomôcť vyriešiť oba naraz. Tím totiž demonštroval novú verziu svojho solárneho reaktora, ktorý využíva slnečné svetlo na premenu CO2 a plastových fliaš na užitočné chemikálie.

Výskumníci predstavili verziu svojho solárneho reaktora len pred šiestimi mesiacmi. Tvorili ho dve komory, jedna spracovávala CO2 a druhá plastový odpad, pričom to celé poháňal perovskitový solárny článok. Táto verzia však fungovala len s koncentrovaným CO2, čo je užitočné ako dôkaz funkčnosti koncepcie, ale nemusí sa to nevyhnutne vzťahovať na použitie v reálnom svete.

Takže novú verziu zariadenia tím upravil tak, aby pracovala s CO2 zo spalín alebo dokonca len z okolitého vzduchu. Najprv sa vzduch prečerpá cez alkalický roztok, ktorý zachytí iba CO2, zatiaľ čo ostatné plyny, ako je kyslík a dusík, môžu uniknúť vo forme bublín. Tento koncentrovaný CO2 sa potom môže spracovať pomocou druhej komory.

Nový solárny reaktor z Cambridgeskej univerzity dokáže premeniť oxid uhličitý zo vzduchu a spalín, ako aj plastový odpad, na užitočné chemikálie.

„Plastový komponent je dôležitým trikom tohto systému,“ povedal Dr. Motiar Rahaman, spoluautor štúdie. „Zachytávanie a používanie CO2 zo vzduchu sťažuje chémiu. Ak však do systému pridáme plastový odpad, plast daruje elektróny CO2-jke. Plast sa rozkladá na kyselinu glykolovú, ktorá je široko používaná v kozmetickom priemysle, a CO2 sa premieňa na syntézny plyn, čo je jednoduché palivo“.

Tím hovorí, že táto technológia by mohla ísť ďaleko smerom k riešeniu oboch týchto hlavných environmentálnych rizík a nakoniec by mohla pomôcť pripraviť cestu k budúcnosti bez fosílnych palív.

„Nezaujíma nás len dekarbonizácia, ale aj defosilizáci. Musíme úplne odstrániť fosílne palivá, aby sme vytvorili skutočne obehové hospodárstvo,“ povedal profesor Erwin Reisner, hlavný autor štúdie. „V strednodobom horizonte by táto technológia mohla pomôcť znížiť emisie uhlíka tým, že ich zachytí z priemyslu a premení ich na niečo užitočné, ale v konečnom dôsledku musíme z rovnice úplne vylúčiť fosílne palivá a zachytávať CO2 zo vzduchu“.

Výskum bol nedávno publikovaný v magazíne Joule.