Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Platne na báze rastlín odstraňujú PVC z vinylu

Platne na báze rastlín odstraňujú PVC z vinylu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 4. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hoci streamovanie predstavuje väčšinu našej súčasnej konzumácie hudby, predaj vinylových platní už niekoľko rokov stúpa. No plast použitý na ich vytvorenie je zlou správou pre poslucháča, ktorý má starosť o životné prostredie. Britská startup spoločnosť dúfa, že to zmení tým, že bude presadzovať rastlinné alternatívy vinylových platní.

Spoločnosť Evolution Music počíta s tým, že celosvetová produkcia približne 180 miliónov kusov vinylových platní pri štandardnej váhe 140 gramov by predstavovala približne 30 000 ton PVC použitého pri ich výrobe každý rok. Toto číslo by sa však dalo zredukovať až na nulu. Je to vďaka piatim rokom výskumu a vývoja s cieľom vytvoriť platňu s názvom EvoVinyl, ktorá je vyrobená prevažne z cukrovej trstiny a z niekoľkých „prírodných minerálnych spojív“ a farbív. V budúcnosti by sa prísady mohli dokonca získavať z organického, regeneratívneho poľnohospodárstva.

Okrem výmeny základného materiálu je možné záznamy stále vyrábať pomocou existujúceho zariadenia, ale mohlo by to výrobcom ušetriť čas a peniaze vďaka bioplastovej zmesi, ktorá vyžaduje nižšie teploty na lisovanie.

„Doterajšie testovanie preukázalo 30% úsporu energie, ak závod úplne prejde na tento produkt,“ povedal Marc Carey, generálny riaditeľ spoločnosti Evolution Music. „A lisovanie platne zaberie o 50 % menej času, takže sú možné veľké úspory energie.“

Vinylová platňa na báze rastlín EvoVinyl.

Akýkoľvek odpad z procesu môže byť znovu použitý na výrobu takzvaných „prebrúsených LP platní“, ktoré sa pýšia rovnakou kvalitou ako pôvodný materiál. A hoci sú vinylové platne často zberateľmi považované za vzácne predmety, všetky platne EvoVinyl, ktoré by skončili svoj život v koši, sa dajú recyklovať alebo rozložiť v priemyselnom kompostovacom zariadení.

Spoločnosť tvrdí, že milovníci vinylu nebudú musieť investovať do nového gramofónu a testovaním sa zistilo, že materiál je menej náchylný na statickú elektrinu, takže by mohol byť menším magnetom na prach. Pokiaľ ide o kvalitu zvuku, testovacie výlisky hodnotil skúsený hudobný producent Rob Cass, „ktorý onemel, keď sa dozvedel, že vyrobený výlučne z rastlín“. Peter Thomas, od výrobcu špičkových reproduktorov PMC, hovorí, že výkon EvoVinylu „je na nerozoznanie od tradičného vinylu“.

Vinylová platňa na báze rastlín EvoVinyl.

Spoločnosť PMC pritom nedávno vložila do startupu nejaké peniaze, aby naštartovala prechod vývoja na dostupnosť na trhu.

„Našou hlavnou hnacou silou je skutočný záujem o životné prostredie,“ povedal Thomas. „Nejde o greenwashing, ale o skutočnú túžbu pokúsiť sa urobiť niečo na odstránenie PVC z nášho priemyslu. Budeme tiež skúmať túto technológiu, aby sme zistili, či ju môžeme použiť na výmenu plastových dielov v reproduktoroch PMC.“

Spoločnosť Evolution Music sa tiež snaží preskúmať udržateľné alternatívy k plastom používaným v iných formátoch, napríklad CD nosičoch.