Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Biodegradovateľná fľaša na vodu Cove poslúži až pol roka

Biodegradovateľná fľaša na vodu Cove poslúži až pol roka
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 3. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Väčšina vody v obchodoch je stále balená v plastových fľašiach vyrábaných na báze ropy. Po vypití obsahu sa tieto fľaše stávajú veľkým environmentálnym problémom. Spoločnosť Cove to chce zmeniť s uvedením svojich biodegradovateľných fliaš na vodu, ktoré sa bezpečne rozložia.

Fľaše na vodu Cove sú vyrobené z polyhydroxyalkanoátu alebo PHA, čo bezpečný biopolymér, ktorý je 100 percentne kompostovateľný a rozkladá sa na CO2, vodu a organický odpad, keď sa hodí do záhradného kompostu. Spoločnosť tvrdí, že tieto fľaše sa môžu dokonca bezpečne rozpadnúť v pôde, sladkej vode a oceáne.

Hoci skutočný čas úplného rozkladu sa líši podľa podmienok, ako je okolitá teplota a vlhkosť, spoločnosť Cove vykonala rozsiahle testovanie a podľa jej konzervatívneho odhadu bude trvať približne 5 rokov, kým sa fľaša rozloží v pôde, ktorá je však jedným z prostredí najmenej priaznivých pre biodegradáciu.

Biodegradovateľná fľaša na vodu Cove.

Nová fľaša Cove s objemom 500 ml z biodegradovateľného plastu pritom funguje skoro rovnako ako obyčajný plast. Fľaša má životnosť približne šesť mesiacov, takže po jej vyprázdnení sa nemusí hneď odhodiť a môže sa dopĺňať až do dátumu jej spotreby. Výrobca bude fľaše Cove plniť vodou z prírodných prameňov v Palomar Mountain v Kalifornii a plánuje rozšíriť dodávku po celom území USA. Zatiaľ nie je v pláne dodávať balenú vodu vo fľašiach Cove cez oceány na iné kontinenty. Jeden kus fľaše Cove s vodou bude stáť 2 doláre a bude sa dodávať v balení po 12 kusoch.

Biodegradovateľná fľaša na vodu Cove.

Biodegradovateľná fľaša na vodu Cove.