Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

ZSE prináša ekologické riešenie aktívnych zelených striech s fotovoltikou

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 9. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Keď sa povie zelená strecha, mnohí si hneď predstavia rovnú plochu v hornej časti domu, na ktorej sa udomácnili rastliny. A nepochybne majú pravdu. No zelená môže byť aj vtedy, ak sú jej súčasťou technológie, ktoré pomáhajú vyrábať ekologickú energiu zo Slnka. Určite to však môže byť aj súhra oboch systémov, ako v prípade moderného riešenia od ZSE.

Nie je tajomstvom, že Európska komisia navrhuje do roku 2030 znížiť emisie o najmenej 55 %. Rozhodne by k tomu mohli prispieť aj zelené strechy, ktoré okrem estetiky prinášajú pre budovy viacero funkčných výhod.

„Pomáha chladiť vlastne interiér, nad ktorým tá strecha je. Pokiaľ je to kombinované s fotovoltikou, k čomu máme veľmi blízko, tak sa pomáha vlastne fotovoltike vyrábať viac elektriny. Znižuje sa prašnosť v okolí, pomáha chrániť strešný plášť. Pomáha vlastne klimatizácii načerpávať studenší vzduch,“ vysvetľuje Miroslav Bištuť, produktový manažér, ZSE.

Pre vytvorenie zelenej strechy na existujúcej nosnej konštrukcii je potrebné vykonať statický posudok. Ideálna je samozrejme plochá strecha, keďže nie každá sedlová je pre zelenú strechu vhodná.

„Pokiaľ máte atiku, to je skutočne veľmi dobré. A dá sa vlastne zelená strecha použiť na celú plochu strechy, ale dá sa aj zónovito na miesta, kde povedzme to esteticky vychádza dobre, alebo kde je vlastne tá statika je čo najviac vyhovujúca.“

Výhody zelených striech sa rozhodli využiť aj odborníci zo ZSE, ktorí prichádzajú s riešením takzvanej aktívnej zelenej strechy. Ide o typ strechy s vodo zádržným opatrením a kvapkovou závlahou, na ktorej je vegetačná plocha doplnená o fotovoltické panely pre čerpanie energie zo slnečného žiarenia. Práve takáto aktívna zelená strecha potom prispieva aj k významnej úspore na chladení.

„A pri odparovaní tej vody dochádza k tomu fázového posunu. To znamená, že to teplo neprestupuje cez ten strešný plášť do tej nehnuteľnosti až niekoľko hodín. Vlastne pri tých letných mesiacoch, keď to chladenie je najviac potrebné, vieme sa v ideálnych prípadoch dostať na úsporu až 40 percent.“

Nie každý zrejme vie, že na výrobu elektrickej energie, prostredníctvom fotovoltických panelov, vplýva aj okolitá teplota. Čím chladnejšia je strecha s panelmi a samozrejme ich okolie, tým efektívnejšie dokáže fotovoltika pracovať.

„Pokiaľ zoberieme také tie štandardné testovacie podmienky 20 stupňov Celzia, tak pokiaľ sa bavíme, že tá teplota na tej streche stúpne o jeden stupeň Celzia, tak tá efektivita fotovoltiky vlastne klesá o pol percenta. A zas, keď sa bavíme, že tá teplota klesá pod 20 stupňov Celzia, tak tá efektivita fotovoltiky stúpa lineárne zhruba okolo toho pol percenta. Samozrejme, sú tam aj nejaké iné faktory.“

Práve aktívne zelené strechy z dielne ZSE sú navrhnuté tak, aby mohli výrazne pomôcť s ochladzovaním prostredia okolo nainštalovaných fotovoltických zariadení.

„Pri takom rozhorúčenom lete, kde je na tej streche od 60 do 70 stupňov Celzia, tak tá zelená strecha aktívna dokáže tú teplotu stiahnuť povedzme na nejakých 30, 35 stupňov Celzia.“

Aktívna zelena strecha pritom nevyzerá len zeleno a pekne na pohľad, ale jej konštrukcia je naozaj ekologická.

„Skutočne je myslené pri jej výrobe aj na prírodu. Keď sa pohneme od tej nejakej hydroizolácie tej budovy, nejakej drenážnej dosky, tak potom je tam taká špeciálna doska, ktorá je vyslovene vyrobená z recyklátu, ktorý by sa nikde inde nedal nejakým spôsobom uplatniť. Je to patentovaný spôsob výroby. A tá doska je retenčná, to znamená, pomáha zadržať vlastne zrážkovú vodu.“

Na retenčnú dosku s drenážnymi drážkami a s drážkou na kvapkovú závlahu sa následne použije už len tenká vrstva substrátu pre lepšie zakorenenie zelene.

„Potom tam môžete pridať nejaké kamenivo. A vlastne na to idú nejaké rezky, nejaké suchomilné rastliny, ktoré potom vlastne celoročne sa o to ďalej dajako nemusíte starať. Ony sú zavlažované v rámci tej strechy a žijú si svojím životom.“

Úspora kilowattov energie pri kúrení a chladení sa vďaka riešeniu zelených striech s fotovoltikou pozitívne odzrkadlí aj na znížení uhlíkovej stopy.

„Táto zelená strecha by ju pomohla ušetriť pokiaľ je aktívna, dotovaná vodou. Zhruba 25 až 31 kilo na meter štvorcový CO2 by ste vlastne vďaka tej zelenej streche menej odovzdali svojmu prostrediu,“ dodáva Miroslav Bištuť, produktový manažér, ZSE.

Zelené aktívne strechy z dielne ZSE, s vlastnou produkciou elektrickej energie z lokálneho fotovoltického zdroja, prispievajú k zvýšeniu energetickej efektívnosti budov. Či už sú to rodinné, bytové domy, administratívne alebo verejné budovy, ako sú školy či zdravotnícke zariadenia. Vo výsledku tak komplexné riešenie inovatívnych zelených aktívnych striech pomáha k lepšej adaptácii na klimatickú zmenu a k produkcii bezemisnej elektriny.