Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

„Bioaktívne“ papierové vrecko ako alternatíva k plastovým obalom

„Bioaktívne“ papierové vrecko ako alternatíva k plastovým obalom
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 5. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vo väčšine obchodov s potravinami sú všetky čerstvé produkty zabalené v plastovej fólii alebo zabalené v plastových obaloch, ktoré spotrebitelia často vyhodia. Nové takzvané bioaktívne papierové vrecko by však mohlo poslúžiť rovnakému účelu a zároveň by bolo ľahko recyklovateľné.

Toto bioaktívne papierové vrecko je vyvíjané nemeckými vedcami z Fraunhoferovho inštitútu a má za cieľ chrániť výrobky vo vnútri pred vysušením, pričom zabíja baktérie, ktoré spôsobujú kazenie potravín. Ďalej má uzatvárateľnú vrchnú časť, takže sa dá použiť opakovane. Zatiaľ čo hlavné telo vrecka je vyrobené z plne recyklovateľného papiera, jeho vnútorný povrch je potiahnutý zmesou prírodných voskov a bielkovín. Tento povlak sa nanáša na papier v tekutej forme s využitím konvenčnej technológie pomocou výrobných valcov.

Povlak sa na papier nanáša štandardným procesom pomocou výrobných valcov.

Medzi vosky, ktoré tvoria vzduchotesnú a nepremokavú bariéru, patrí včelí vosk a vosk z kríkov kandely a karnaubskej palmy. Antibakteriálne proteíny sa extrahujú zo srvátky a z rastlín, ako je repka, vlčí bôb a slnečnica. Tieto vosky a bielkoviny sú biologicky odbúrateľné, ľahko dostupné a boli označené za bezpečné pre potraviny. Vedci sa v skutočnosti snažia ich aplikovať priamo na potraviny a vytvoriť jedlý ochranný povlak. Ďalej sa predpokladá, že proteíny by sa mohli dať nakoniec získať z poľnohospodárskeho odpadu, ktorý by sa inak kompostoval, spaľoval alebo ukladal na skládky.

Značku produktu a ďalšie informácie je možné vytlačiť na vrecko, rovnako ako na akýkoľvek iný papierový obalový materiál.

Nové papierové vrecko si pritom zachováva svoje nepriepustné a antibakteriálne vlastnosti po ochladení v chladničke alebo dokonca po zmrazení. Ako náhle už nebude užitočné, môže sa jednoducho vyhodiť do bežného kontajnera na zber papiera na recykláciu. Tím tvrdí, že vosky a bielkoviny pritom nebránia bežným procesom recyklácie papiera.