Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Robot Clearbot odstráni odpad z oceánov s pomocou Razeru

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 6. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Autonómny zberač plastových odpadkov s názvom Clearbot, ktorý bol začiatkom roka navrhnutý na odstraňovanie odpadu z oblastí, ako sú prístavy, jazerá a kanály sa teraz dočkal nového štýlového dizajnu. Startup spoločnosť sa totiž spojila s herným titánom Razer, ktorý vniesol svieži pohľad na to, ako by mohlo toto autonómne robotické plavidlo vyzerať.

Odhaduje sa, že každý rok sa do oceánu dostane okolo 11 miliónov ton plastového odpadu a hoci už prebiehajú snahy o vyčistenie, je to náročná úloha, ktorá si bude vyžadovať plné nasadenie, aby sa v tomto smere dalo pokročiť želaným smerom.

Autonómny robot Clearbot k tomu využíva technológiu AI vision na identifikáciu a zber rôznych druhov plastového odpadu z morského prostredia, ktorý je potom zodpovedne zlikvidovaný. Jeho úlohou je tiež zhromažďovať údaje o druhoch plastov, s ktorými sa počas prevádzky stretáva, aby mohol naplniť svoju databázu.

Spoločnosť Razer navrhla nový dizajn pre autonómne robotické plavidlo pre zber plastového odpadu Clearbot.

V rámci svojho 10-ročného plánu udržateľnosti a prvého z mnohých partnerstiev so startupmi zameranými na udržateľnosť venoval tím inžinierov a dizajnérov zo spoločnosti Razer svoj čas a odborné znalosti, aby pomohol transformovať prototyp robotického plavidla Clearbot na dobre vyzerajúceho nového zberača odpadu, ktorý sa dá zväčšiť a rozšíriť.

Zdá sa, že aktualizované plavidlo sleduje podobné línie ako predchádzajúci prototyp, keď hliadkuje v prednastavenej oblasti a hľadá morský odpad, ktorý nasáva do svojho otvoreného zberača a odstraňuje ho z vody na účely náležitej likvidácie na inom mieste. Zariadenie Clearbot je napájané zo solárnych panelov a pomocou svojich vylepšených technológií umelej inteligencie vyhľadáva morský plastový odpad do dvoch metrov od plavidla. Je schopné pritom zhromaždiť až 250 kilogramov odpadu na recykláciu. Cieľom však je nasadiť celé roje Clearbotov na čistenie veľkých vodných plôch.

Spoločnosť Razer navrhla nový dizajn pre autonómne robotické plavidlo pre zber plastového odpadu Clearbot.

Okrem nového dizajnu a prehľadu o pokročilej technológii identifikácie a zberu odpadu nie sú v súčasnosti k dispozícii žiadne informácie o robotickom Clearbot. Vývojári však vyzvali svojich priaznivcov, aby im pomohli zhromaždiť čo najviac údajov o probléme s plastmi nahraním fotografií odpadu spozorovaného v otvorených vodách na webovú stránku. Tieto údaje sa potom použijú na vylepšenie detekčného algoritmu robota.

Tím tiež dúfa, že flotily autonómnych zberačov odpadu Clearbot budú v prevádzke po celom svete, a informuje o tom, že o túto technológiu už prejavili záujem organizácie operujúce v námorných prístavoch v Ázii a ďalšie mimovládne organizácie.