Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Kuchyňa Zero Waste je zameraná na čistejšie a zelenšie varenie

Kuchyňa Zero Waste je zameraná na čistejšie a zelenšie varenie
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 7. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Viedenská architektka Ivana Steiner nedávno vytvorila bezodpadovú kuchyňu, navrhnutú tak, aby odobrala námahu a vyhovela životnému štýlu s nulovým odpadom. Inšpirovala sa po návšteve niekoľkých obchodov vo Viedni a zostala prekvapená, keď zistila, koľko úsilia v skutočnosti vyžaduje život bez odpadu. Aplikáciou svojich architektonických schopností tak vytvorila bezproblémové riešenie kuchyne s názvom Zero Waste Kitchen.

Steinerovej kuchyňa meria 400 cm na dĺžku, 60 cm na šírku a 86 cm na výšku. Bola postavená z recyklovanej nehrdzavejúcej ocele a recyklovaného skla. Kuchyňa sa môže pochváliť používateľsky prívetivou jednotnou štruktúrou so sekciami na sklenené nádoby, košíky s ovocím a zeleninou, kompostovacím boxom, úložným priestorom, plátennými vreckami a vertikálnou bylinkovou záhradkou. Očakáva, že samotná kuchyňa vydrží 150 rokov alebo sa dá neskôr prerobiť na dielenský stôl.

Ekologická kuchyňa Zero Waste Kitchen.

Kuchyňa Zero Waste je navrhnutá ako multifunkčný priestor a zahŕňa veľkú otvorenú lavicu, ktorá slúži aj ako stôl, okolo ktorého sa môžu ľudia v domácnosti stretávať, variť alebo večerať. Kuchyňa má ďalšie dve výsuvné pracovné lavice, ktoré je možné použiť na prípravu jedál, a dve umývadlá a nádobu na vodu na zber vody do bylinkovej záhrady.

K dispozícii je tiež rozkladací vešiak na sušenie kuchynských uterákov a pod drezom je ukrytá nádoba na kompost z nehrdzavejúcej ocele s názvom „červí box“. Jediné, čo sa v tejto nádobe nedá rozložiť, sú kosti, citrusové plody a cesnak. Vertikálna bylinková záhrada obsahuje dennú lampu pre rastliny a humus je možné zbierať z kompostovacieho boxu, ktorý sa použije pre pôdu.

Ekologická kuchyňa Zero Waste Kitchen.

"Sušička je tiež nevyhnutná pre kuchyňu s nulovým odpadom," hovorí Ivana Steiner. „Je to dôležité, pretože sa zaobídete bez kuchynských roliek a obrúskov a pracujete iba s textilnými uterákmi, ktoré pravidelne periete a sušíte. Tie sú rozdelené do troch skupín: na výrobky, na ruky a na čistenie povrchov. Uteráky sa perú každý druhý deň alebo tak často, ako je to potrebné“.

Ekologická kuchyňa Zero Waste Kitchen.

Kuchyňa je navyše navrhnutá tak, aby bola umiestnená v strede miestnosti a nie je pri stene, ako sa bežne vyskytuje vo väčšine kuchynských návrhov, čo v priestore vytvára komunitný aspekt.

Výroba prototypu kuchyne s nulovým odpadom stála Steinerovú 20 000 EUR. Po dokončení projektu sa teraz zameriava na ďalšie hľadanie kreatívnych spôsobov, ako vo svojich budúcich projektoch skĺbiť udržateľnosť s dizajnom.

Ekologická kuchyňa Zero Waste Kitchen.