Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Coca Cola uvádza fľašu vyrobenú zo 100% rastlinného plastu

Coca Cola uvádza fľašu vyrobenú zo 100% rastlinného plastu
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
25. 10. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vo svete plastov na rastlinnej báze sa dá vidieť sľubný pokrok, a to nie len od výskumníkov, ale aj od spoločností používajúcich tradičné plasty na báze ropy. Najnovšie sa do tejto oblasti pridáva spoločnosť Coca Cola, ktorá prináša na stôl vôbec prvú fľašu vyrobenú zo 100 percent rastlinného plastu vyrobenú technológiou, ktorá je údajne pripravená na masívnejšie rozšírenie.

Novo predstavená fľaša na rastlinnej báze prichádza viac ako desať rokov po tom, čo spoločnosť Coca Cola prvýkrát predstavila svoju takzvanú PlantBottle. Tá pozostáva z recyklovateľného PET plastu vyrobeného až z 30 percent z rastlinného materiálu. Zvyšných 70 percent bolo vyrobených z kyseliny tereftalovej (PTA) získanej zo zdrojov na báze ropy. A nová fľaša by sa dala teda považovať za výrazne upravenú PlantBottle.

Coca Cola pritom využila technológiu vyvinutú spoločnosťou Virent, ktorá vyrába plasty na rastlinnej báze, na vývoj cukru z kukurice na uhľovodík nazývaný ako paraxylén (bPX), ktorý sa následne premenil na rastlinnú kyselinu tereftalovú (bPTA). Zvyšných 30 percent je vyrobených z cukrov, ktoré boli priamo premenené na monoetylénglykol (MEG) prostredníctvom prelomového procesu, o ktorom spoločnosť tvrdí, že môže byť prispôsobený na použitie surovín z tvrdého dreva z píl alebo iných odpadových produktov drevárskeho priemyslu.

Spoločnosť Coca Cola tvrdí, že táto technológia je pripravená na komerčné rozšírenie a že plánuje do roku 2030 odstrániť PET na báze ropy z plastových fliaš v Európe a Japonsku a namiesto toho používať recyklované alebo obnoviteľné materiály. Ako prvý krok vyrobila limitovanú sériu 900 prototypov fliaš PlantBottle.

PlantBottle od spoločnosti Coca Coly je jej prvá fľaša vyrobená zo 100 percentného plastu na rastlinnej báze.