Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

V Izreali nainštalovali prvý plavák vlnového energetického systému

V Izreali nainštalovali prvý plavák vlnového energetického systému
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
25. 2. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Švédska spoločnosť Eco Wave Power oznámila, že prvý z 10 plavákov vlnového energetického systému bol úspešne nainštalovaný na morskej vlnolamovej stene v prístave Jaffa v Izraeli. To predstavuje dôležitý míľnik pre druhý projekt spoločnosti na získavanie energie z vĺn a jej priamu distribúciu do siete.

Spoločnosť Eco Wave Power (ďalej EWP) vykonala prvé testy svojho systému na získavanie energie z vĺn v roku 2012. Myšlienkou je nainštalovať sústavy plavákov na vlnolamy a móla, ktoré stúpajú a klesajú s vlnami. Pozemná jednotka na premenu energie potom premieňa túto energiu vĺn na tlak tekutiny, ktorý poháňa generátor na výrobu elektriny.

EWP prevádzkuje pilotnú stanicu v prístave Jaffa od roku 2014, čo umožnilo testovanie a ladenie systému v reálnom svete. Jej prvá vlnová elektráreň pripojená k sieti bola oficiálne otvorená na východnej strane Gibraltáru v roku 2016, čo predstavuje počiatočnú 100-kW časť navrhovanej 5-MW elektrárne. V auguste 2019 sa EWP spojila s energetickou spoločnosťou EDF Renewables a vytvorila novú spoločnosť s názvom EWP EDF One a spolupracovala na vývoji ďalšieho pilotného projektu s výkonom 100 kW pripojeného k sieti, tentoraz v Izraeli.

Prvá várka plavákov Eco Wave Power dorazila do prístavu Jaffa v januári 2022.

Práce na projekte sa začali začiatkom roka 2020 položením káblov na pripojenie k sieti v prístave Jaffa a do marca 2021 sa začali prípravné práce na morskej vlnolamovej stene, aby bola lokalita pripravená na inštaláciu 10-tich energetických plavákov EWP. Tie budú pripojené k jednotke na premenu energie o veľkosti kontajnera, ktorá dorazila na miesto v júni minulého roka. Prvé plaváky a podporné konštrukcie dorazili do prístavu minulý mesiac a teraz sa začala inštalácia na spevnenú morskú stenu v prístave Jaffa.

„Inštalácia prvého plaváka je významným krokom smerom k prvej inštalácii sústavy vlnovej energie v Izraeli, ktorá je zapojená do siete,“ povedala generálna riaditeľka EWP Inna Braverman. „Príprava na inštaláciu všetkých zostávajúcich plavákov na vonkajšej strane vlnolamu prístavu Jaffa je v pokročilom štádiu a my sa tešíme z vyhliadky, že budeme čoskoro fungovať vo vlnách Stredozemného mora“.

Prvý z 10-tich plavákov Eco Wave Power bol úspešne nainštalovaný v projekte EWP EDF One v prístave Jaffa v Izraeli.

Po umiestnení plavákov sa nastavenie sústavy a konverzie energie podrobí dôkladnému testovaniu funkčnosti a kapacity pred oficiálnym pripojením k miestnej elektrickej sieti. Podľa internetovej stránky spoločnosti sa pripravuje množstvo ďalších projektov s celkovým výkonom približne 325,7 MW na celom svete.