Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Zberač energie z rias môže sám napájať elektroniku až jeden rok

Zberač energie z rias môže sám napájať elektroniku až jeden rok
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
6. 6. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

S rastúcim počtom elektronických zariadení budeme musieť byť pri zdrojoch energie kreatívni. Výskumníci z Cambridgeskej univerzity teraz predviedli, ako môže malý zberač energie z rias využívať slnečné svetlo na napájanie mikroprocesora po dobu viac ako jeden rok bez akejkoľvek ľudskej pomoci.

Riasy sa v zelených technológiách budúcnosti objavujú vo veľkej miere, a to rôznymi spôsobmi. Sú sľubné pri výrobe vodíka, čistení odpadových vôd, odstraňovaní oxidu uhličitého z atmosféry, tvorbe základov biopalív a výrobe elektrickej energie prostredníctvom fotosyntézy.

Práve na posledný bod sa zameral tím z Cambridgeskej univerzity. Riasy sú účinným prírodným solárnym článkom, ktorý premieňa slnečné svetlo na chemickú energiu a vodu a oxid uhličitý na organické molekuly. Pri tomto procese vznikajú elektróny, ktoré sa môžu zhromažďovať a využívať na napájanie elektronických zariadení.

V prípade nového zberača energie z rias sa umiestnil druh modrozelených rias do malej nádoby s trochou vody, pričom celá jednotka bola veľká asi ako batéria typu AA. Elektróny sa zhromažďujú pomocou hliníkovej elektródy a posielajú sa na pohon mikroprocesora Arm Cortex M0+ s nízkou spotrebou energie, ktorý sa bežne používa v zariadeniach internetu vecí (IoT).

Nový zberač energie na báze rias je veľký asi ako batéria typu AA.

Výskumníci nechali systém bežať v „domácom“ prostredí v „polo-vonkajších“ podmienkach, čo by sa mohlo dať chápať ako niečia terasa, kde dlhodobo spoľahlivo vyrábal elektrinu pre mikroprocesor. V článku je opísaných len prvých šesť mesiacov prevádzky zberača, no tím tvrdí, že aj teraz, keď bol ponechaný na pokoji celý rok, stále funguje.

„Boli sme ohromení tým, ako konzistentne systém pracoval počas dlhého obdobia. Mysleli sme si, že sa po niekoľkých týždňoch zastaví, ale on jednoducho pokračoval,“ povedal Dr. Paolo Bombelli, hlavný autor štúdie.

Tím tvrdí, že zariadenie bolo dokonca schopné pokračovať vo výrobe elektrickej energie ešte nejaký čas v tme, čo naznačuje, že riasy si môžu uložiť časť svojej „potravy“ na neskoršie spracovanie.

Zberač energie založený na riasach nevyrába obrovské množstvo energie, ale pre zariadenia internetu vecí, ktorých počet stále rastie, je to dostatočné. Tieto zariadenia, ktoré sú vyrobené z lacných a bežných komponentov a vydržia oveľa dlhšie ako tradičné lítiové batérie, by mohli predstavovať ekologickejší zdroj energie, najmä v odľahlých oblastiach.

Výskum bol nedávno uverejnený v magazíne Energy & Environmental Science.