Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Bolo spustené prvé zariadenie na skladovanie energie z CO2 batérií

Bolo spustené prvé zariadenie na skladovanie energie z CO2 batérií
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
30. 6. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Talianska spoločnosť Energy Dome otvorila prvé zo svojich pozoruhodných zariadení na skladovanie energie na úrovni energetickej siete. Tieto „CO2 batérie“ dokážu dlhodobo uskladňovať energiu z obnoviteľných zdrojov a rýchlo ju uvoľňovať, a to za menej ako polovicu nákladov na veľké lítiové batérie.

Veľkokapacitné skladovanie energie bude potrebné v obrovskom rozsahu na celom svete, pretože zelená energia začína preberať celosvetové zásobovanie energiou. Obnoviteľná energia sa často vyrába v čase a na miestach, kde nie je potrebná, a vyplniť medzery na trhu s energiou sa snažia rôzne technológie skladovania na úrovni energetickej siete, pričom každá má svoje silné a slabé stránky.

Spoločnosť Energy Dome sa už nejaký čas zaoberá technológiou CO2 batérií. Podstata spočíva v tom, že oxid uhličitý sa dramaticky rozpína, keď z kvapalného stavu prejde do plynného, v ktorom sa usadí len pri tlaku najmenej päťkrát vyššom, ako je atmosférický tlak na Zemi. A ako veľmi sa rozpína? No, pri izbovej teplote sa 2,5675 litra kvapalného CO2 udržiavaného pri tlaku 56 atmosfér rozšíri na 1 000 litrov plynného CO2. To je takmer 400-násobok.

CO2 batérie Energy Dome preto používajú obrovské kupoly s veľkými pružnými vakmi plnými plynného oxidu uhličitého. Batéria sa „nabíja“ tak, že využíva energiu na pohon elektrických kompresorov, ktoré stláčajú plyn do čoraz menších objemov a nakoniec ho skondenzujú na kvapalinu, ktorá sa skladuje pod tlakom pri okolitej teplote. Pri tomto procese nabíjania vzniká odpadové teplo, ktoré sa zachytáva v systéme skladovania tepelnej energie.

Pokiaľ sa udržiava tlak, oxid uhličitý sa v ňom bude spokojne dlhodobo nachádzať. Keď je energia potrebná, systém využije uložené teplo na odparenie CO2 a sústava turbín získa energiu späť do siete, keď sa oxid uhličitý rozpína späť do kupoly s vakom.

Systém sa nabíja pomocou elektrickej energie na pohon kompresorov, ktoré stláčajú a skvapalňujú oxid uhličitý.

Podľa spoločnosti Energy Dome je účinnosť tohto riešenia viac ako 75 percent. V tomto ohľade nemôže konkurovať veľkým lítiovým batériám. V energetickom sektore však rozhodujú náklady a spoločnosť pre Recharge News uviedla, že jej vyrovnané náklady na skladovanie sa budú v priebehu niekoľkých rokov pohybovať na úrovni 50 - 60 USD za MWh, čo je oveľa menej ako 132 - 245 USD za MWh, ktoré stoja lítiové batérie.

Existujú riešenia, ktoré uskladnia energiu lacnejšie, ale zvyčajne pomalšie reagujú na dopyt a sú vhodnejšie pre dlhodobejšie sezónne nesúlady výroby energie a dopytu. Tieto batérie CO2 môžu fungovať bližšie k okamžitej reakcii lítiových batérií, pričom energiu uskladňujú dlhšie s menšou degradáciou systému.

A teraz k pilotnému zariadeniu. Spoločnosť Energy Dome vlani oznámila, že po svojom vzniku ešte vo februári 2020 postaví svoj prvý závod na Sardínii a spustí ho do roku 2022. A to sa jej podarilo, a to s pozoruhodnou rýchlosťou. Závod na Sardínii je pomerne malý, uskladňuje len 4 MWh energie a ponúka maximálny výkon 2,5 MWe. No spoločnosť tvrdí, že dokazuje, že koncepcia funguje, a že bol postavený s použitím hotových zariadení dostupných kdekoľvek na svete. To dokazuje, že skutočne neexistujú žiadne prekážky pre rozsiahle globálne zavedenie.

Ďalším krokom bude zariadenie v plnom rozsahu, ktoré uskladňuje 200 MWh energie a v prípade potreby dodáva až 20 MWe. Spoločnosť Energy Dome uvádza, že jej prvá plnorozmerná elektráreň by mala byť spustená do konca roka 2023, a že už predala plány elektrárne v Taliansku, Nemecku, Afrike a na Blízkom východe a že prechádza na získavanie finančných prostriedkov, ktoré jej pomôžu pri rozširovaní prevádzky na komerčné účely.

Spoločnosť Energy Dome postavila 2,5-megawattový pilotný systém skladovania energie z obnoviteľných zdrojov s kapacitou 4 MWh založený na fascinujúcej technológii CO2 batérií, ktorá sľubuje menej ako polovičné náklady v porovnaní s lítiovými batériami.