Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Mobilné nanosiete pre núdzové napájanie zón mimo elektrickej siete

Mobilné nanosiete pre núdzové napájanie zón mimo elektrickej siete
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 7. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Americká spoločnosť Sesame Solar, ktorá sa zaoberá energetickými systémami, predstavila to, čo nazýva prvou 100-percentne obnoviteľnou mobilnou elektrickou nanosieťou na svete. Modulárna nanosieť novej generácie, ktorá je poháňaná solárnymi panelmi a zeleným vodíkom, sa prepravuje do núdzových zón mimo elektrickej siete a v priebehu niekoľkých minút sa môže uviesť do prevádzky, pričom autonómnu elektrickú energiu dodáva týždne všade tam, kde je zúfalo potrebná.

Spoločnosť Sesame Solar vyvinula novú nanosieť ako čistejšiu alternatívu k možnostiam poháňanými fosílnymi palivami. Nanosiete Sesame s dĺžkou od 3 až 12 metrov sú navrhnuté tak, aby mali tvar dvojnápravového prívesu alebo štandardného prepravného kontajnera a mohli sa ľahko prepravovať loďou, nákladným lietadlom, nákladným autom, vrtuľníkom, vlakom, žeriavom alebo vysokozdvižným vozíkom. Takto môžu poskytovať energiu vo všetkých druhoch scenárov mimo elektrickej siete, vrátane pomoci pri prírodných katastrofách, lekárskej pomoci a vojenských operácií.

„Hoci nemôžeme zabrániť hurikánom alebo lesným požiarom, môžeme vytvoriť riešenia, ktoré pomôžu komunitám účinne sa zotaviť bez toho, aby spôsobili ďalšie škody na životnom prostredí,“ povedala Lauren Flanagan, generálna riaditeľka spoločnosti Sesame.

Jednotky nanosiete Sesame sa dajú prepraviť na miesto rôznymi vozidlami, rozmiestniť približne za 15 minút a použiť na dodávku energie v núdzových situáciách a mimo elektrickej siete.

Energia vytvorená prostredníctvom nanosiete Sesame môže byť neoddeliteľnou súčasťou pre prevádzku núdzových zdravotníckych zariadení, prevádzku elektrického čistenia vody, prevádzku zariadení na pripojenie a komunikáciu alebo nabíjanie elektrických bicyklov na prevádzku v oblastiach, v ktorých sú cesty pre osobné a nákladné vozidlá nepriechodné.

Každá jednotka nanosiete môže byť vybavená batériou s kapacitou 15 až 150 kWh a solárnym nabíjaním s výkonom 3 až 20 kW. Spoločnosť Sesame uvádza, že nastavenie trvá jednej osobe menej ako 15 minút a každá jednotka sa rozkladá elektronicky.

Pohľad zhora na verziu nanosiete v prepravnom kontajneri.

Integrovaný vodíkový palivový článok funguje v spojení so solárnou sústavou. Plynný vodík sa na palube vytvára prostredníctvom solárne poháňaných elektrolyzérov, ktoré štiepia vodu na vodík a kyslík. Kyslík sa vypúšťa von a vodík sa skladuje v tlakových vonkajších nádržiach.

Keď solárne nabíjanie nestačí na to, aby úroveň nabitia palubnej batérie neklesla na 35 %, automaticky sa zapne vodíkový palivový článok. Keď sú batérie opäť plné, palivový článok sa vypne a elektrolyzéry sa opäť zapnú a vytvoria dostatok vodíka na naplnenie nádrží. Po doplnení vodíka sa elektrolyzéry vypnú a solárna energia sa nasmeruje späť na nabíjanie batérií. Ako ďalšia možnosť výroby energie sa môžu pridať aj kompaktné veterné turbíny.

Základnou formou je dvojnápravový príves, ale nanosiete môžu byť navrhnuté aj ako štandardné prepravné kontajnery.

Spolu s hardvérom na výrobu, skladovanie a riadenie energie obsahuje každá jednotka nanosiete Sesame aj mobilný kancelársky priestor vo vnútri. Tento priestor sa môže používať ako viacúčelová základňa pre daný scenár reakcie a / alebo sa môže prispôsobiť špecifickým usporiadaniam, ako je napríklad lekárska klinika, stanovište na šírenie núdzových informácií, vojenské veliteľské centrum alebo dokonca dočasný maloobchodný obchod.

Nanosiete sú skonštruované dostatočne robustne na použitie pri type katastrof, pri ktorých majú slúžiť. Spoločnosť Sesame tvrdí, že dokážu odolať vetru o sile hurikánu a silným dažďom a zostanú v prevádzke 20 rokov. Solárne nabíjanie funguje pri teplotách od 0 až do 49 stupňov Celzia, zatiaľ čo batérie sa vybíjajú v rozsahu od -20 až 60 stupňov Celzia.

Jednotky majú aj kancelársky priestor.

Spoločnosť Sesame spolupracovala s vybranými klientmi, medzi ktorých patria americké vzdušné sily, neziskové organizácie a telekomunikačné spoločnosti, pričom nasadila nanosiete na operácie, vrátane prevádzky lekárskej kliniky počas hurikánu Maria. Jednotky mobilnej nanosiete je možné objednať a spoločnosť Sesame odhaduje ich dodanie do 45 pracovných dní.