Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Vďaka čomu môžu nielen základné školy šetriť na elektrickej energii?

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 12. 2022
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Keď sa ceny elektrickej energie začali šplhať smerom nahor, mnohí začali oveľa viac vnímať fotovoltickú technológiu. Práve tá môže totiž pomôcť premeniť strechu budovy na vlastnú elektráreň. A nielen pri rodinnom dome, ale aj pri výrobnej hale či na takom školskom majetku. Príkladom je i základná škola v Hamuliakove, kde sa na streche udomácnilo hneď 10 panelov. No a práve vďaka nim si škola dokáže pokryť tretinu až polovicu svojej ročnej spotreby elektriny. Výhodou je však najmä to, že je škola v bratislavskom kraji, ktorý je zvyčajne na dotácie skúpy, no tentoraz získala pre svoj projekt plnú podporu od Nadácie ZSE.

Fotovoltika alebo premena slnečných lúčov na elektrickú energiu. Rozhodne je to dnes jedna z ciest, ako využiť moderné technológie a zároveň si aj znížiť náklady na elektrinu. Zvlášť v tomto období. No kým sa vlastná elektráreň vôbec spustí do prevádzky, treba ju navrhnúť, zrealizovať a pokryť obstarávacie náklady. Istým spôsobom s tým pomáha aj štát, čo poznajú najmä bežné domácnosti. No sú tu aj školy, zariadenia sociálnych služieb a chránené dielne. A práve tým podáva pomocnú ruku Nadácia ZSE cez svoj grantový program Slnečné strechy, v rámci ktorého získajú vlastnú elektráreň bez akýchkoľvek nákladov.

„To jednotlivé riešenie na konkrétnu školu alebo konkrétnu strechu sa robí po technickej obhliadke. A vlastne na základe technických parametrov potom navrhneme pre danú školu alebo daný domov dôchodcov jednotlivé konkrétne technické riešenie,“ vysvetľuje Juraj Krajcár, člen predseda, ZSE.

V rámci pilotnej fázy grantového programu, do ktorého sa môžu inštitúcie prihlásiť, aktuálne inštaluje ZSE fotovoltické panely na 8 školách a zariadeniach sociálnych služieb. Pri ich výbere sa pritom kládol dôraz na to, aby bola fotovoltická investícia čo najefektívnejšia.

„Ako viete, Bratislavský kraj nie je súčasťou mnohých podporných európskych projektov a aj práve preto sme sa rozhodli podporiť vlastne takouto formou. Hľadáme takéto subjekty, ktoré vedia využívať tú vyrobenú elektrinu v čo najväčšom rámci. To znamená nielen školská činnosť, ale aj mimoškolská činnosť alebo nejaké komunitné programy, ktoré by sa uplatňovali v rámci školy,“ dopĺňa Juraj Krajcár, člen predseda, ZSE.

Jednou z prvých škôl na západnom Slovensku, ktorá sa do grantového programu zapojila, je aj Základná škola v Hamuliakove.

„V súkromí takisto máme fotovoltaiku. Čiže aj toto bol jeden z tých dôvodov, prečo som vlastne na to zareagovala okamžite, lebo som videla, že má to nejaký zmysel, má to ten efekt,“ hovorí Alena Maschkanová, riaditeľka, ZŠ Hamuliakovo.

Škola pritom ročne spotrebuje približne 7 MWh elektriny. Odborníci zo ZSE preto optimalizovali počet fotovoltických panelov tak, aby sa čo najviac vyrobenej zelenej elektriny mohlo spotrebovať priamo v budove. Na strechu sa tak dostalo 10 fotovoltických panelov, každý s výkonom 3,85 kWp. Ročne teda vyrobia viac ako 4 MWh elektriny. Je to viac ako polovica ročnej spotreby školy.

„Z tých 4 MWh škola priamo spotrebuje asi polovicu. To znamená 2 MWh. Zvyšok vyexportuje do siete, za ktorú samozrejme škola dostane od nás platbu, pretože tú elektrinu vykúpime. A celkovo môžeme povedať, že teda 30 percent tej ročnej spotreby škola priamo usporí. Ale možno na tých nákladov to bude niekde aj do polovice, pretože časť elektriny od nej aj vykúpime,“ vysvetľuje Marek Tomeš, odborník na obnoviteľné zdroje, ZSE Energia.

V prípade fotovoltického riešenia z dielne ZSE pomáhajú zvyšovať výkonnosť samotného panelu i takzvané optimizéry. Každý z desiatich nainštalovaných panelov sa tak správa ako samostatná jednotka.

„To znamená, že ak je niektorý zatienený, ostatné môžu produkovať maximálne množstvo elektriny, ktoré dokážu. V prípade ak optimizéry by sme nepoužili a prišlo by k zatieneniu jedného panela v sérii, tak vlastne všetky ostatné panely by vyrobili presne toľko elektriny, koľko ten zatienený. To znamená, s týmto riešením dokážeme vyrobiť 10 až 20 percent elektriny v ročnom meradle viac,“ dodáva Marek Tomeš, odborník na obnoviteľné zdroje, ZSE Energia.

Škola má k dispozícii aj sprievodnú mobilnú aplikáciu, ktorá prehľadne zobrazuje spotrebu elektrickej energie, ako aj jej úsporu s využitím fotovoltických panelov. Okrem toho môže ukázať aj ďalšie zaujímavé informácie ohľadom zelených energií.

„Čo ma zaujíma napríklad v tej aplikácií, že tam to vyhodnotí počet vysadených stromov, koľko by sa dalo ušetriť v rámci tej energie. A že sa to takto krásne dá ukázať aj priamo v ochrane životného prostredia ako takej,“ hovorí Alena Maschkanová, riaditeľka, ZŠ Hamuliakovo.

Základná škola má dokonca v pláne zapojiť toto fotovoltické riešenie aj priamo do výučby. Aby sa aj mladé generácie s touto technológiou zoznámili a neskôr dokázali vo svojom živote tieto informácie zužitkovať.

„Deti vedia, že to tam je nainštalované, vedia, že čo to je. Ale možno práve na tých číslach im to už budeme vedieť vysvetliť lepšie, ako náhle už sa začne aj vyrábať. Či už to bude tá aplikácia a tam už je to možné aj na hodinách informatiky, biológie, geografie, čohokoľvek alebo prírodovedy pre prvý stupeň. Lebo je to na budove, kde v podstate máme prvostupniarov, od malinka ich teda viesť k tej ochrane životného prostredia aj pomocou tejto fotovoltaiky,“ uzatvára Alena Maschkanová, riaditeľka, ZŠ Hamuliakovo.

Vďaka fotovolickým panelom môže Základná škola v Hamuliakove už teraz začať šetriť na nákladoch za spotrebu elektrickej energie a zároveň prispievať k ochrane životného prostredia. Fotovoltické riešenie z grantového programu Slnečné strechy od Nadácie ZSE by tak mohlo motivovať aj ďalšie školy, zariadenia sociálnych služieb či chránené dielne, ktoré sa tak už teraz môžu vďaka tomu vydať na zelenú cestu.