Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Inteligentné technológie pomáhajú k efektívnej distribúcii elektrickej energie na Záhorí

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 2. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Rastúca výstavba, rozvoj elektromobility, či podpora zelených zdrojov energie. Jednoducho elektrická distribučná sústava by mala byť na to pripravená. Aby sa teda dokázala naozaj rýchlo prispôsobovať a bezpečne zásobovala elektrickou energiou všetky subjekty, často si to vyžaduje aj transformáciu v energetike. V rámci medzinárodného projektu bola preto na Záhorí, ako jedna z prvých lastovičiek, vybudovaná inteligentná elektrická stanica. Tá by aj vďaka najmodernejším technológiám mala do tohto regiónu priniesť energetickú stabilitu a zároveň prispeje k prepojeniu slovenskej a českej energetickej sústavy.

Doslova na zelenej lúke neďaleko Borského Svätého Jura vyrástla nová moderná elektrická stanica. Vybudovaná bola v rámci projektu spoločného záujmu Európskej únie s názvom ACON Smart Grids a je výsledkom dlhoročnej spolupráce slovenských a českých distribučných spoločností.

„ACON je skratka, ktorá znamená opäť prepojený. Čiže sme opäť prepojení na úrovni distribúcie medzi Českou republikou a Slovenskom. Celkovo to zvyšuje spoľahlivosť a bezpečnosť dodávok energií v tomto regióne, ako aj v cezhraničnej oblasti. Umožňuje to tiež navýšiť kapacitu pre tento región. Znamená to, že sme schopní pripájať viac a viac zdrojov a klientov,“ hovorí Markus Kaune, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ ZSE.

Ide pritom o prvý projekt distribučných spoločností v regióne strednej a východnej Európy s cieľom zlepšiť existujúcu distribučnú sústavu. Takáto transformácia energetiky by samozrejme nebola možná bez zapojenia technológií, ktoré sú spojené s automatizáciou a digitalizáciou. Aj preto sa elektrická stanica Borský Svätý Jur môže hrdiť prívlastkom Smart.

„Pod pojmom Smart si predstavujeme to, že vlastne tá technológia je osadená senzormi, monitoringom, meraním, automatikou, reguláciou, počítačmi a komunikáciou do centra. A tým pádom máme prehľad o tom, čo sa v tej technológii deje. Sme schopní ju flexibilne riadiť a dosahovať nejakého optimálneho režimu prevádzky technológie,“ vysvetľuje Tomáš Turek, predseda predstavenstva, Západoslovenská distribučná.

Monitorovanie prevádzky tejto plne autonómnej elektrickej stanice prináša dodávateľovi nielen prehľad o tom, aké sú parametre distribuovanej elektriny. Umožní mu to tiež sledovať stav celého zariadenia, aby mohol rýchlo zareagovať na prípadnú poruchu.

„To znamená, že vlastne len z dohľadovéo centra z Bratislavy na ňu dohliadame. Pokiaľ sa tu niečo deje, tak máme samozrejme niekoľko úrovní, od nejakého upozornenia, alarmu, až potom po poplach. A potom kolegovia idú na výjazd, či už na elektrickú stanicu alebo potom priamo do terénu, pretože sme samozrejme vybavení aj diagnostikou alebo monitoringom vedenia, ktoré máme tu po okolí.“

Vďaka použitým technológiám tak nová elektrická stanica slúži aj ako taký digitálny dátový hub, do ktorého sa zbierajú údaje z celého regiónu.

„Už aj tie vedenia 22 kV, ktoré máme tu do tej elektrickej stanice zaústené, tak sú vybavené optickými káblami, optickými vláknami, pomocou ktorých potom komunikujeme vlastne dáta z tých samotných vedení, prípadne transformačných staníc, ktoré máme na tie vedenia napojené.“

Výstavbou novej elektrickej stanice Borský Svätý Jur vznikol ďalší napájací bod, ktorý rieši problém úbytkov napätia na 22 kV vedeniach. Tie spôsobovali najmä veľké vzdialenosti medzi existujúcimi stanicami v tomto regióne. Výhodou projektu ACON je aj to, že z bezpečného a spoľahlivého zásobovania elektrickou energiou môžu okrem obyvateľov Záhoria ťažiť aj obyvatelia v priľahlých oblastiach Českej republiky. A to napríklad v prípade neočakávaných výpadkov distribučných sústav v prihraničnej oblasti.

„My máme cezhraničné vedenia 110 kV medzi Slovenskom a Českou republikou. To vedenie je zaústené tu do tejto elektrickej stanice. To znamená, že v prípade nejakého problému, či už na českej strane alebo potom na našej slovenskej strane, tak prostredníctvom tu tejto elektrickej stanice sme schopní si vzájomne vypomôcť. Hneď sme to využili v minulom roku, keď na tej moravskej strane prebehlo to tornádo.“

Elektrická stanica prispieva nielen k zvýšeniu spoľahlivosti dodávok elektrickej energie, ale prináša aj rozšírenie možnosti pripájania nových klientov v regióne. No nemusia to byť len samotní spotrebitelia, ale aj ekologickí výrobcovia elektriny. Moderné inteligentné technológie môžu totiž posilniť zavádzanie obnoviteľných zdrojov energie a pripraviť tak distribučnú sústavu na zelenú budúcnosť.

„Z toho pohľadu výroby tak už evidujeme v regióne zhruba 50 megawattov žiadostí o pripojenie obnoviteľných zdrojov, najmä veternej elektriny a fotovoltaík. A práve vďaka výstavbe tejto elektrickej stanice ich budeme schopní pripojiť do distribučnej sústavy a tú elektrinu potom ďalej distribuovať zákazníkom,“ dopĺňa Tomáš Turek, predseda predstavenstva, Západoslovenská distribučná.

Spustením elektrickej stanice Borský Svätý Jur pritom snaha o zlepšenie existujúcej distribučnej sústavy rozhodne nekončí.

„Je tu množstvo ďalších projektov, ktoré realizujeme v celej západnej časti Slovenska, aby sme zvýšili stabilitu siete, aby sme zvýšili bezpečnosť dodávok a opäť, aby sme automatizovali a digitalizovali, čo je mimoriadne kľúčové,“ dodáva Markus Kaune, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ ZSE.

Nová elektrická stanica Borský Svätý Jur rieši problém so zásobovaním elektrickou energiou na Záhorí a zároveň prispieva k prepojeniu energetickej sústavy medzi Slovenskom a Českou republikou. Stáva sa tak jedným zo strategických elektrických uzlov v Európe. Inteligentné technológie navyše prispievajú k flexibilite distribučnej sústavy, ktorá je tak pripravená na rozvoj elektromobility a pripájanie zelených zdrojov. Pozitívny dopad by pritom malo pocítiť viac ako 90 000 obyvateľov a firiem v tomto regióne.