Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

S českou pieskovou batériou získajú domy úplnú energetickú nezávislosť

S českou pieskovou batériou získajú domy úplnú energetickú nezávislosť
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
19. 10. 2023
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

V súčasnosti je energetická situácia vo svete náročná a narastajúce ceny energií čoraz viac zaťažujú peňaženku domácností. Pomôcť by mohli technológie pre získavanie obnoviteľných zdrojov energie, ako sú fotovoltické systémý, veterné elektrárne či tepelné čerpadlá. No dlhodobé skladovanie energie je stále problémom, aj kvôli vysokým cenám bežných batérií. Českí vývojári však prinášajú alternatívu v podobe inovatívnej pieskovej batérie, ktorá má potenciál dlhoročnej spoľahlivej a trvalej prevádzky.

Skladovanie v piesku by mohlo byť dôležitým riešením v problematických obdobiach, kedy sa distribučné siete nedajú využiť k prenosu a predaju elektriny z fotovoltických a veterných elektrární. Technológia spoločnosti Watt plus umožní dosiahnuť energetickej nezávislosti a mať vlastný zdroj energie po celý rok.

Toto inovatívne pieskové úložisko využíva ako médiu piesok, ktorý má neobmedzenú životnosť a za bežných podmienok nepodlieha degradácii. Môže tak byť prevádzkované dlhé roky pri minimálnych nákladoch na údržbu a obnovu. Životnosť celého systému je pritom odhadovaná až na 50 rokov, ako informuje český spravodajský portál Novinky.cz. Samotný piesok vydrží neporušený po tisícky rokov, pokiaľ teplota neprekročí 1 300 °C.

Česká spoločnosť Watt+ vyvinula inovatívny systém ukladania energie do piesku.

Tento vysokoteplotný systém je určený k ukladaniu tepelnej energie. Teplo sa ukladá do piesku, ktorý sa ohrieva externým zdrojom v podobe zariadenia KPS. Piesok tak dosahuje teplotu približne 400 °C až 480 °C. Táto naakumulovaná energia sa potom dá využiť k ohrevu vody, vzduchu a v niektorých prípadoch aj k spätnej výrobe elektriny. Zariadenie KPS, čiže kompaktná odovzdávacia stanica (Kompaktní Předávací Stanice) je kombináciou vysoko účinného tepelného čerpadla s topným faktorom až 11 a ohrievacej stanice pieskových úložísk.

Pieskové úložiská sú pritom schopné uchovávať teplo po dobu niekoľkých hodín až niekoľko mesiacov, v závislosti od technickej konfigurácie. Je to možné vďaka vysokej tepelnej kapacite, ktorá dokáže uložiť veľké množstvo tepla v relatívne malom objeme. Napríklad 1 m3 piesku dokáže pri teplote 400 °C uložiť približne 100 kWh využiteľnej energie.

Kompaktná odovzdávacia stanica.

Súčasťou komplexného riešenia pre spätné získanie elektrickej energie z horkého piesku je takzvaný Wattor. Je to excentrácká, vysoko účinná turbína, ktorá pracuje so stlačeným plynom a parou. K dispozícii je v dvoch výkonoch 20 a 142 kW. Český výrobca aktuálne vyvíja Wator s výkonom 10 kW pre rodinné domy.

Inovatívne pieskové úložisko nielenže môže uchovávať prebytočnú energiu zo solárnej alebo veternej elektrárne. V prípade špeciálnej konfigurácie úložiska navyše umožní používateľom pružne reagovať na zmeny v ponuke a dopyte po elektrine na trhu. Keď sú ceny elektriny na trhu nízke, môže skladovanie v piesku ukladať energiu priamo zo siete, aby bola k dispozícii, keď budú ceny vyššie.

Wattor.