Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Generátor zosilňujúci vlny prekonal očakávania počas testovania

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
12. 3. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Švédska spoločnosť CorPower oznámila „prelomové“ výsledky testovania svojich plnohodnotných plávajúcich generátorov v Atlantickom oceáne, ktoré šikovne načasujú svoje pohyby tak, aby zosilnili menšie vlny a zároveň sa chránili pred nebezpečnými búrkovými podmienkami.

V mechanickom zmysle ide o celkom štandardne vyzerajúci absorpčný systém typu ukotvenej bóje. Vlny zdvíhajú plávajúci podvozok naplnený vzduchom hore a dole a systém vývodového hriadeľa v ňom zbiera energiu premenou tohto lineárneho pohybu nahor a nadol na rotáciu pre bežiace generátory.

Spoločnosť CorPower hovorí, že ide o novú technológiu fázového riadenia s názvom WaveSpring, ktorá odlišuje jej obrovské bóje C4 od iných vlnových generátorov. Vnútorný pneumatický valec je predpätý, aby stiahol bóju smerom nadol, takže pri absencii aktívneho ovládania bójka jednoducho sedí v „transparentnom“ režime bez ohľadu na to, aké vysoké sú vlny. Funguje to ako bezpečnostný mechanizmus v najhorších poveternostných podmienkach.

No keď sú vlny menej rozbúrené, C4-ka sa začne kývať hore a dole dvakrát tak ďaleko, ako je amplitúda vĺn, úpravou fázy svojich pohybov. To znamená, že nestúpa presne v rovnakom čase ako vlna, ale zaostáva, aby získala trochu energie navyše, čo ju poháňa o niečo vyššie. Každá bója je pritom 19 metrov vysoká a má priemer 9 metrov.

Tento efekt predstavuje obrovský rozdiel vo výrobe energie. Spoločnosť CorPower uvádza 300 % nárast výroby energie v porovnaní s podobnou bójou bez úprav fázy Wavespring.

19 metrov vysoký vlnový generátor C4 od CorPower prekonal očakávania pri testovaní v oceáne.

Spoločnosť CorPower nedávno priviezla vlnový generátor C4 po šiestich mesiacoch testovania na exponovanom mieste v Atlantickom oceáne pri Aguçadoure v Portugalsku, kde bol pripojený k rozvodnej sieti a exportoval energiu. V novembri počasie preverilo C4-ku skúškou prežitia, ktorá priniesla obrovské 18,5 metrové vlny. Generátor C4 pritom prešiel do „transparentného“ režimu a prekonal búrku bez problémov.

Tím zaznamenal špičkový export výkonu okolo 600 kW, ale tvrdí, že zariadenie bolo počas testu obmedzené v rýchlosti aj zdvihu. Očakáva sa, že pri plnom výkone dosiahne maximálny výkon okolo 850 kW. Inžinieri z CorPower na základe testovacích údajov s digitálnym dvojčaťom C4 zistili, že mierne podcenili jeho možnosti výroby energie, takže veci sú určite na dobrej ceste.

Teraz sa bójka podrobuje plánovanej kontrole na suchu, kde sa bude skúmať, ako sa držala na mori, a pred odtiahnutím späť na testovacie miesto sa vykonajú vylepšenia a úpravy. To je jedna jasná výhoda tohto druhu dizajnu. Tieto stroje môžete veľmi jednoducho priviesť na údržbu späť do prístavu.

Ďalším krokom bude miesto s viacerými bójami, kde sa koncept môže začať testovať v niečom, čo je bližšie ku komerčnému zavedeniu.