Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Rýchlonabíjacia sodíkovo-iónová batéria má anódy vyrobené zo stromov

Rýchlonabíjacia sodíkovo-iónová batéria má anódy vyrobené zo stromov
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 6. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Švédsky vývojár sodíkovo-iónových batérii Altris identifikoval spôsob, ako urobiť bezlítiové batérie ešte udržateľnejšími. Spolu s partnerom Stora Enso prispôsobuje uhlík pochádzajúci zo stromovej miazgy na použitie ako anódový materiál.

Vedľajší produkt výroby drevnej buničiny, lignín, sa už dlho skúmal na možné použitie ako udržateľnejší materiál elektród. Fínska spoločnosť Stora Enso, ktorá vyrába obnoviteľné materiály, sa v roku 2022 spojila so švédskym výrobcom batérií Northvolt s cieľom použiť svoj vlastný materiál Lignode v anódach lítium-iónových batérií. Stora Enso opisuje Lignode ako tvrdý uhlíkový materiál rafinovaný z lignínu.

Vďaka spolupráci so spoločnosťou Altris sa Stora Enso snaží dosiahnuť ešte väčšiu udržateľnosť a zároveň ďalej lokalizovať európsky dodávateľský reťazec batérií. Sodíkovo-iónové batérie pritom eliminujú potrebu vzácnych minerálov, ako je lítium, kobalt a nikel, pričom sa spoliehajú na hojný sodík, ktorý možno získavať lokálne bez škodlivej ťažby.

Lignode je uhlíková látka, ktorú Stora Enso a Altris spoločne používajú na nahradenie grafitovej anódy.

Výmenou grafitu, ktorý sa zvyčajne používa pri konštrukcii anód, za Lignode pochádzajúci z prírodných vedľajších produktov môžu spoločnosti Altris a Stora Enso ďalej znížiť závislosť od čínskeho dovozu, ktorý je zdrojom viac ako 90 percent grafitu v Európskej únii, pričom pracujú na zabezpečení miestneho dodávateľského reťazca EÚ. Stora Enso tiež hovorí, že anódy Lignode prichádzajú s prísľubom rýchlejšieho nabíjania a vybíjania.

Spoločnosť Stora Enso sa nazýva jedným z najväčších lesov v súkromnom vlastníctve na svete, ktorá vlastní a prenajíma si viac ako 2 milióny hektárov pôdy. Vo svojom závode v Kotka vo Fínsku spracováva drevnú buničinu už viac ako 80 rokov a od roku 2015 ťaží lignín v priemyselnom meradle. Pilotnú výrobu Lignode začala v roku 2021 a teraz pracuje na rozšírení do komerčného rozsahu.

Spoločnosť poukazuje na to, že 20 až 30 percent stromu sa skladá z lignínu, vďaka čomu je bohato dostupný a ľahko nahraditeľný postupmi trvalo udržateľného obhospodarovania lesov, pričom možno povedať, že sodno-iónové batériové články Altris zahŕňajúce Lignode majú potenciál sa stať najudržateľnejšou batériou na svete.

Surový lignín sa rafinuje na tvrdý uhlíkový prášok, ktorý sa používa na vytvorenie elektródových plátov na použitie v anóde batérie.

„Materiály na biologickej báze sú kľúčom k zlepšeniu udržateľnosti batériových článkov,“ uviedol v spoločnom oznámení tento týždeň Juuso Konttinen, senior viceprezident Stora Enso. „Vzhľadom na to, že Lignode má potenciál stať sa najudržateľnejším anódovým materiálom na svete, toto partnerstvo so spoločnosťou Altris dokonale zapadá do nášho spoločného záväzku podporovať ambíciu udržateľnejšej elektrifikácie.“

Na druhej strane batériového článku Altris vyrába svoju katódu z pruskej bielej, vyrobenej z bohatých, lacných, nekonfliktných materiálov, ako je železo, dusík, sodík a uhlík. Katóda tak neobsahuje vzácne problematické minerály ako sú lítium a kobalt.

Spoločnosť Altris ešte nezačala komerčnú výrobu sodíkovo-iónových batérií s anódou z Lignode a tak budúcnosť ukáže, či sa takáto „najudržateľnejšia“ sodíková batéria dostane z vývoja prototypu aj do reálneho sveta.