Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Inteligentné riadenie zvýši kapacitu a predĺži životnosť batérií

Inteligentné riadenie zvýši kapacitu a predĺži životnosť batérií
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
20. 6. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

S technológiou umelej inteligencie, ktorá sa v dnešnej dobe šíri každým aspektom nášho života, spoločnosti Eatron Technologies a Syntiant využili svoje spoločné odborné znalosti na vytvorenie systému správy batérií (BMS – Battery Management System) poháňaného umelou inteligenciou na zvýšenie kapacity a predĺženie životnosti batérie.

Systém správy batérií s umelou inteligenciou na čipe (AI-BMS-on-chip) „odomyká“ ďalších 10% kapacity z batérie a predlžuje životnosť batérie až o 25%. Robí to monitorovaním zdravotného stavu batérie (State of Health - SoH) a stavu nabitia (State of Charge - SoC) s oveľa vyššou mierou presnosti, ako je to možné pri tradičných jednotkách BMS.

Neurónový rozhodovací procesor (Neuron Decision Processor - NDP) Syntiant NDP120 analyzuje výkon batérie v reálnom čase a využíva prediktívnu diagnostiku na včasnú identifikáciu potenciálnych problémov, potom robí rozhodnutia, aby zabránil poruchám, zvýšil bezpečnosť batérie a optimalizoval výkon.

Procesor NDP120 bol navrhnutý tak, aby sa dal ľahko integrovať do existujúcich aplikácií BMS v rámci komerčnej a spotrebnej elektroniky. Integráciou do samotnej batérie systém AI-BMS-on-chip eliminuje akékoľvek problémy s konektivitou, latenciou alebo ochranou súkromia, ktoré sú spojené s cloudovými systémami.

„Čip AI-BMS rieši potrebu efektívnej správy batérie v reálnom čase v rôznych aplikáciách,“ povedal Mallik Monturi, obchodný riaditeľ spoločnosti Syntiant. „Zvyšuje životnosť batérie, bezpečnosť a výkon. Vďaka tomu je ideálny pre všetko od spotrebnej elektroniky až po úžitkové vozidlá.“

Technológia AI-BMS-on-chip by mohla byť významným prínosom pre odvetvie elektromobility, od elektrických automobilov až po osobné eVTOL lietadlá. Predĺženie dojazdu a letu či predĺženie času medzi potrebou nových batérií by mohlo spotrebiteľom ušetriť značné množstvo peňazí. Táto technológia so svojimi prediktívnymi schopnosťami môže tiež znížiť riziko zlyhania batérie počas kritických momentov.

Typické existujúce lítium-iónové batérie majú často maximálnu životnosť približne 500 až 1 000 nabíjacích cyklov, kým sa batéria začne zhoršovať. Technológia AI-BMS-on-chip spoločnosti Eatron Technologies by to mohla potenciálne zvýšiť až na 625 – 1 250 cyklov. Batérie LiFePO4, ktoré sú čoraz bežnejšie v aplikáciách mimo siete, dokážu pri štandardnom BMS dosiahnuť až 5 000 nabíjacích cyklov. Procesor NDP120 by mohol potenciálne zvýšiť tieto čísla na ohromujúcich viac ako 6 250 cyklov.

Spoločnosť Eatron demonštruje svoju technológiu AI-BMS-on-chip na výstave The Battery Show Europe 2024, ktorá sa koná tento týždeň v Stuttgarte v Nemecku.