Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prvá poloponorná plávajúca veterná elektráreň na svete

Prvá poloponorná plávajúca veterná elektráreň na svete
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 9. 2024
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

S projektmi plávajúcich veterných elektrární sa v poslednej dobe doslova roztrhlo vrece, čoho dôkazom je aj WindFloat Atlantic - prvá poloponorná plávajúca veterná elektráreň na mori na svete, ktorá sa nachádza pri pobreží Portugalska a má len tri turbíny. Tá pritom prekonala za posledné štyri roky prevádzky očakávania a vyrobila celkovo 320 GWh elektrickej energie. To je dostatok energie na napájanie približne 25 000 domácností ročne.

Veterná elektráreň, ktorá je plne pripojená k sieti a bola uvedená do prevádzky v roku 2020, pozostáva z troch plávajúcich platforiem, z ktorých každá má 8,4 MW veternú turbínu Vestas. Poloponorené plošiny sú ukotvené na morskom dne v hĺbke 100 metrov pod hladinou pomocou reťazí, ktoré ich chránia pred odplavením. Platformy sú pripojené k elektrickej rozvodni v portugalskom meste Viana do Costelo pomocou 20 km kábla.

V roku 2022 sa v rámci projektu vyrobilo 78 GWh, zatiaľ čo v roku 2023 sa dosiahli ešte lepšie čísla a vyrobilo sa 80 GWh elektrickej energie.

Jedna z troch plávajúcich platforiem Windfloat Atlantic.

Spoločnosť Vestas je známa výrobou obrovských veterných turbín s vysokým výkonom. Turbíny použité v projekte Windfloat Atlantic majú priemer 164 metrov, pričom špičky lopatiek šľahajú rýchlosťou až 373 km/h a vytvárajú skromných 66 000 V jednosmerného prúdu. Samotná gondola váži 340 ton, čo z nej robí najväčšiu pobrežnú veternú turbínu na svete.

Poloponorné plávajúce veterné elektrárne majú jedinečnú výhodu v tom, že ich možno umiestniť do vôd, ktoré sú príliš hlboké pre tradičné turbíny upevnené na dne, ktoré sú vhodné len pre vody hlboké približne 50 - 60 metrov. A čím ďalej od brehu, tým silnejší a stálejší vietor fúka, vďaka čomu sú turbíny pri využívaní veternej energie účinnejšie ako ich suchozemské náprotivky. Vzhľadom na čiastočne ponorený, trojramenný charakter platforiem s aktívnymi záťažovými systémami sú stabilnejšie v rozbúrených moriach, čo tiež zvyšuje ich účinnosť.

Bližší pohľad na poloponornú plošinu Windfloat Atlantic, s ľuďmi pre porovnanie.

V rámci projektu Windfloat Atlantic bol v rokoch 2011 až 2016 vyslaný na more 2-megawattový prototyp, ktorý vyrábal elektrickú energiu nepretržite päť rokov a bez ujmy prežil aj extrémne poveternostné podmienky, ako napríklad vietor s rýchlosťou až 111 km / h a vlny s výškou až 17 metrov, čím sa pripravila pôda pre inštaláciu v plnom rozsahu s výkonom 25 MW.

V roku 2023 poloponorná veterná elektráreň Windfloat Atlantic prežila obzvlášť silnú búrku s vetrom o rýchlosti 139 km / h a vlnami o výške 20 metrov, čo dokazuje, aký odolný je tento systém na výrobu elektrickej energie na mori.

 Poloponorná plošina projektu Windfloat Atlantic v porovnaní s vežou Torre dos Clerigos, ktorá je vysoká 75 m.