Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

ZSE: Fotovoltika na Slovensku - 1. časť

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
8. 12. 2015
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Alternatívne energie už nie sú nedosiahnuteľné ani na Slovensku. Viaceré domácnosti ohrievajú vodu pomocou slnečných kolektorov a nájdu sa už aj prvé lastovičky v oblasti fotovoltických panelov, ktoré vyrábajú elektrickú energiu tiež zo Slnka. Práve v tomto období sa navyše pripravujú aj dotácie podobných zariadení zo strany štátu, čím dostanú alternatívne energie aj u nás zelenú.

Fotovoltika je riešenie, ktoré nám umožňuje vyrábať elektrickú energiu zo slnečného žiarenia. Riešenie je pritom vhodné nielen na šikmé, ale aj na ploché strechy rodinných domov.

„Základom sú fotovoltické panely, samozrejme tie panely na niečom na tej streche držia, to znamená nejaká hliníková nosná konštrukcia. Od panelov musí ísť nejaké fotovoltické vedenie, ktoré vedie jednosmerný prúd,“ vysvetľuje pán Marek Tomeš, Západoslovenská energetika.

Prúd putuje cez kábel do technickej miestnosti s elektrickým rozvádzačom, kde sa však nachádza aj takzvaný striedač.

„To je vlastne zariadenie, ktoré ten jednosmerný prúd zmení na striedavý prúd a následne ho posiela teda do tej siete domácnosti.“

Fotovoltické panely sú pritom z roka na rok výkonnejšie a zároveň sa vďaka inováciám zvyšuje aj ich životnosť. V tomto prípade to súvisí so znižovaním úbytku ich výkonu po určitom čase.

„Dnes už sa dostávajú pri 15tich rokoch niekedy na 90, 85 percent výkonnosti tých nových panelov.“

Na inštaláciu panelov je potrebné mať na streche, ktorá je orientovaná na juh, juhozápad alebo juhovýchod, dostatočne veľký priestor. Odporúčaný počet panelov pre bežné domácnosti sa pritom pohybuje od ôsmich do desiatich panelov, závisí to však na celkovej spotrebe.

„Plocha jedného fotovoltického panelu je 1,6 m2, čiže na 1,6 m2 vyrobíme 250 watt peakov cca maximálne. Povedzme 10 panelov vyrobí 2,5 kilowatt peaku. Ročne takýto rozsah panelov vyrobí napríklad okolo dvoch až dva a pol megawattu. Bežná spotreba dnešných domácností v rodinných domoch je medzi dvomi až tromi megawattmi ročne.“

Pri ideálnych svetelných podmienkach, čiže ak svieti dostatok Slnka, sa pritom môže výkonnosť panelu dostať až ku svojej maximálnej hranici, no väčšinou sa pohybuje okolo 80tich percent.

„Ak je slnko menšej intenzity, to znamená že je zamračené, tak samozrejme fotovoltika nám vyrába, ale určite sa neblížime k tým peakovým výkonom. To znamená, že vyrába nám na nejakej úrovni 40, 50, 60 percent. Závisí od toho, ako je zamračené.“

Najvyššia spotreba býva v domácnostiach zvyčajne v ranných a večerných hodinách, no naopak najviac energie dokážu panely vyrobiť cez deň. A tak sa nevyužitá, nadbytočná elektrina odovzdá do siete distribučnej sústavy prevádzkovateľa, akým je napríklad Západoslovenská distribučná, alebo sa uchová pre neskoršie použitie prostredníctvom batérií. Je to síce efektívnejšie, no zároveň aj finančne nákladnejšie riešenie.

„Batériové riešenie je dvojnásobne drahšie ako bežné riešenie. Ten cenový rozdiel samozrejme spôsobuje cena batérií. Dnes pri väčšine fotovoltických inštalácií s batériou, to znamená takzvané hybridné inštalácie, sa používajú olovené batérie s gélovou náplňou. To znamená veľmi podobné batérie, ako dnes máte napríklad v aute alebo kamióne.“

Batérie sú špeciálne prispôsobené pre cykly nabíjania a vybíjania. Lítiové batérie sú dnes ešte stále drahé, no vývoj technológií ide aj v tejto oblasti dopredu, a tak možno čoskoro nahradia dnešné olovené batérie.

Fotovoltické panely aj bez batérie sú však dobrým doplnkom k takým tepelným čerpadlám. Využívajú ich viaceré domácnosti v rámci úsporného vykurovania či ohrevu vody. Práve tieto zariadenia môžu byť napájané prostredníctvom fotovoltiky.

„Tepelné čerpadlo na 1 kilowatt vyrobeného tepla v zásade minie cca 0,2 0,3 vyrobenej elektriny, to znamená, že vtedy sa už dostávame do fázy, že nejaké malé množstvo elektriny nám vyrobí fotovoltika a relatívne aj tepelné čerpadlo potrebuje malé množstvo elektriny, takže ako keby tá kombinácia je vhodná,“ konštatuje pán Marek Tomeš, Západoslovenská energetika.

Pri efektívnom využívaní fotovoltiky a rozumnej spotrebe elektriny je možné usporiť dokonca až 30 percent nákladov za elektrickú energiu. Treba však rátať s dlhšou návratnosťou celkovej investície. Tá sa bežne pohybuje od 15 do 20 rokov. Na Slovensku však máme, vďaka pripravovanej podpore s prostriedkov Európskych štrukturálnych a investičných fondov v rámci národného projektu Zelená domácnostiam, možnosť znížiť ju na 10 až 15 rokov. O tom si ale povieme viac v ďalšej časti.