Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Pri pobreží Holandska spustili do prevádzky obrovskú veternú elektráreň

Pri pobreží Holandska spustili do prevádzky obrovskú veternú elektráreň
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
9. 5. 2017
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Jedna z najväčších pobrežných veterných elektrární na svete začala otáčať vrtule svojich turbín v Severnom mori pri pobreží Holandska. Veterné turbíny elektrárne Geminy zakrýva horizont, takže nie sú viditeľné z pevniny alebo zo susedných ostrovov. Elektráreň by mala byť schopná vyrobiť približne 2,6 TWh (tera watt hodín) elektrickej energie každý rok.

Veterná elektráreň Geminy sa nachádza približne 85 kilometrov od pobrežia Groningenu. Skladá sa zo 150 veterných turbín, ktoré sú rozložené na ploche 68 kilometrov štvorcových. Miesto výstavby bolo vybrané nielen s ohľadom na to, aby veterné turbíny nespôsobovali takzvaný vizuálny smog obyvateľom na pobreží Holandska, ale tiež preto, že v tejto oblasti je vysoká rýchlosť vetra, v priemere okolo 36 km / h. S kapacitou 600 MW je Gemini druhou najväčšou pobrežnou veternou elektrárňou na svete, hneď za elektrárňou London Array.

Veterná elektráreň Gemini sa rozprestiera v Severnom mori pri pobreží Holandska

Elektrina, ktorú vyrábajú veterné turbíny Gemini, sa zhromažďuje v dvoch blízkych rozvodniach ešte predtým, ako sa dostane do prístavu Eemshaven, ktorý je vzdialený 110 kilometrov od elektrárne. Tu bude pozemná stanica spravovať a udržiavať celý systém a elektrická energia poslúži pre napájanie siete v krajine. V priebehu niekoľkých desaťročí bude veterná elektráreň Gemini zásobovať až 1,5 milióna obyvateľov, pričom sa každý rok zníži množstvo škodlivých emisií CO2 o približne 1,25 milióna ton.

Veterné turbíny elektrárne Geminy splývajú s horizontom a nevytvárajú tak takzvaný vizuálny smog

Projekt výstavby veternej elektrárne Gemini trval dlhšie ako dva roky, pričom majoritné práce mali na starosti spoločnosti Van Oord a Siemens. Výstavba bola pritom dokončená v plánovanom čase a v rámci rozpočtu. Nová veterná elektráreň, podľa vyjadrenia spoločnosti Gemini, významne prispeje k získavaniu obnoviteľných zdrojov energie pre Holandsko.

Hlavné práce na veternej elektrárni Gemini zabezpečili spoločnosti Van Oord a Siemens