Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

S fotovoltickými riešeniami ZSE môže klimatizácia chladiť dokonca zadarmo

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 5. 2019
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Letné mesiace a ich teploty prinášajú zvýšený dopyt po elektrickej energii. Len ťažko by bez nej totiž fungovali ventilátory a hlavne klimatizácie. Keď už nám Slnko narobí starosti, tak prečo ho nevyužiť aj na to, aby sa postaralo aj o chladenie. Ako? No predsa pomocou fotovoltických panelov, ktoré dokážu dodávať energiu klimatizácii. V ZSE majú recept na to, ako tieto dve veci spojiť.

Moderná ekologická výroba elektriny už má svoju históriu aj na Slovensku. Rozhodne sa tak mnohí spokojní používatelia tešia z toho, že si v domácich podmienkach dokážu vytvárať elektrickú energiu aj zo slnečného žiarenia. Za všetkým sú známe fotovoltické panely, ktoré obsahujú zlúčeniny kremíka.

„Tie panely sú tak so sebou vlastne naskladané, že spolu iteragujú, a to dôležité vlastne do tej rovnice je to slnko. A keď tie fotóny dopadajú na ten panel, tak vyrážajú slabo viazané elektróny a tie potom putujú prirodzene do ochudobnených častí. A keďže tieto panely sú prepojené káblami, tak dochádza k prúdeniu elektrónov, čo v podstate, zjednodušene povedané, poznáme ako elektrický prúd,“ vysvetľuje pán Miroslav Bištuť, produktový manažér, ZSE Energia.

Vďaka neustálemu vývoju a inováciám sa dnešné fotovoltické panely dostali na vyššiu úroveň oproti minulosti a darí sa im aj pri zvyšovaní svojej účinnosti.

„Momentálne také najbežnejšie používané polykryštalické panely dosahujú efektivitu zhruba tých 16 - 17 percent. Pokiaľ sa bavíme o špičkových skutočne monokryštalických paneloch, tie dosahujú tú účinnosť 20 až 22 percent. A existujú aj silnejšie, výkonnejšie panely, ale tie sú pre domácnosti v podstate nedostupné, nakoľko využitie je hlavne na vojenské účely a kozmické.“

Ľudia sa však často zamýšľajú nad tým, koľko panelov je vlastne potrebných na ich rodinný dom. Limitujúcim faktorom je v tomto prípade aj rozloha strechy, no výpočet treba postaviť najmä na ďalších dôležitých ukazovateľoch.

„Nespravíte nikdy chybu, pokiaľ sa rozhodnete podľa svojej ročnej spotreby a zhruba tá polovica tej ročnej spotreby. Čiže pokiaľ máte domácnosť so 6 000 kWh ročne, tak panely zhruba od tých 3 000 kilowattow ročne výkon. Určite nespravíte chybu, to je zhruba tých 10 – 12 panelov.“

Domácnosti mávajú najväčšiu spotrebu elektrickej energie zvyčajne ráno alebo večer. No ani čas, kedy je väčšina členov domácnosti mimo domu, nemusí byť nevyužitý. Aj ZSE má recept na to, ako elektrickú energiu z fotovoltických panelov uchovať. Jedným zo spôsobom môže byť fyzická batéria, no investícia do nej nie je najmenšia, a tak sa ZSE rozhodlo vytvoriť batériu, pre ktorú žiadnu vstupnú finančnú investíciu nepotrebujete.

„Virtuálna batéria, v podstate ide o formu ekologického riešenia, nie je potrebná nejaká technická miestnosť, nejaké skladovanie, čiže odpadajú starosti s vlastníctvom, efektivita je 100 percentná. Na fungovanie virtuálnej batérie je potrebné využiť v podstate distribučnú sieť, nakoľko ide o cloudové úložisko, čiže s tým sú spojené isté náklady. Pre moderné rodiny, ktoré doma trávia málo času a hlavne v tých letných mesiacoch vycestovávajú, majú nejaké aktivity mimo, tak dáva väčší zmysel virtuálna batéria.“

Naakumulovaná energia z fyzickej alebo z virtuálnej batérie sa dá využiť vo veľkej miere práve v letnom období, kedy sa fotovoltike darí vyrábať najviac elektrickej energie. Tú môže používateľ zužitkovať najmä na poháňanie klimatizácie. ZSE sa v tomto prípade rozhodlo spojiť fotovoltické panely s jednými z najvyspelejších klimatizácií na svete.

„Klimatizácie z Daikin ponúkajú energetickú triedu A+ a A++. To reálne znamená, že pri 4 hodinovej prevádzke počas letných mesiacov sa dostávame na ročnú spotrebu na úrovni 150 kWh, čo fotovoltické riešenie hravo zvládne v plnej miere. Čiže dá sa na to pozerať aj tak, že tá klimatizácia vlastne beží zadarmo."

Tieto novodobé klimatizácie si však okrem efektívneho využitia energie prinášajú aj ďalšie výhody a vďaka svojej tichej prevádzke nebudú nikoho rušiť ani pri nočnom spánku v spálni.

„Klimatizácie dokážu aj kúriť, dokážu zvlhčovať vzduch, v prípade potreby vedia aj filtrovať vzduch. To znamená, je to veľmi vhodné aj pre alergikov. Pri tých úplne najvyšších vysokých otáčkach, to znamená veľmi rýchle chladenie, dosahuje zhruba tých 46 decibelov, čo stále je v podstate ambientný zvuk nejakej knižnice bez rozhovoru. A pri takzvanom nočnom móde, respektíve pri nízkych otáčkach, to znamená pri takom tom štandardnom chladení, dosahuje 19 decibelov, čo je skutočne takmer nepočuteľný nejaký ten šum lístia,“ dodáva pán Miroslav Bištuť, produktový manažér, ZSE Energia.

Jednoznačne je teda elektrická energia tou, o ktorej budeme stále viac počúvať aj v budúcnosti. Nakoniec vidieť to aj v automotive sektore, kde nám pribúda čoraz viac elektromobilov. Zaujímavé bude preto sledovať aj technológie ukladania elektrickej energie, ktorú tak vieme využiť vtedy, keď ju potrebujeme. No a práve aj virtuálna batéria môže byť v tomto smere jedným zo zaujímavých spôsobov.