Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Začala sa výstavba najväčšej pobrežnej veternej elektrárne na svete

Začala sa výstavba najväčšej pobrežnej veternej elektrárne na svete
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 1. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vody okolo Veľkej Británie sú už dlho domovom niektorých z najambicióznejších projektov v oblasti obnoviteľnej energie, pričom v priebehu rokov sa viaceré pobrežné veterné elektrárne snažili o udržanie titulu najväčšej svojho druhu na svete. No titul opäť čoskoro zmení majiteľa, keďže v Dogger Bank sa začína s budovaním mimoriadne obrovskej pobrežnej elektrárne.

Veci v oblasti veternej energie sa vo Veľkej Británii rýchlo vyvíjajú, napríklad už v roku 2008 sa so svojimi 140 turbínami stala 500 MW pobrežná veterná elektráreň Greater Gabbard Offshore najväčšou na svete. Tento titul si so 175 turbínami a kapacitou 630 MW uzurpovala London Array v roku 2013, no a v roku 2018 prešiel titul na rozšírenú pobrežnú veternú elektráreň Walney so 189 turbínami a s celkovou kapacitou 659 MW.

Veterná elektráreň Dogger Bank, ktorá vyrastie pri pobreží v blízkosti obce Ulrome v Anglicku, je pripravená všetkých doterajších držiteľov titulu prevalcovať svojou kapacitou až 3,6 GW. Ide o spoločný projekt energetických spoločností SSE Renewables a Equinor. Táto najväčšia pobrežná veterná elektráreň bude v skutočnosti tvorená na troch miestach v Severnom mori, pričom každá oblasť bude mať kapacitu 1,2 GW.

O výrobu energie sa postarajú najsilnejšie veterné turbíny na svete, Haliade-X od spoločnosti GE Renewable. Táto turbína je vysoká 260 metrov a je vybavená tromi lopatkami s dĺžkou 107 metrov (sú najdlhšími lopatkami, aké kedy boli vyrobené pre morské turbíny). Spoločnosť SEE Renewables hovorí, že tieto turbíny budú po celý rok poskytovať dostatok energie pre viac ako 4,5 milióna domácností alebo inými slovami pokryjú približne päť percent odhadovaného dopytu po elektrickej energii vo Veľkej Británii.

V súčasnosti sa začína s výstavbou a medzi prvé rozbehnuté práce patrí čistenie vegetácie a práce na cestách s prípravou kabeláže s dĺžkou približne 32 kilometrov. Celý projekt pobrežnej veternej elektrárne Dogger Bank by mal byť podľa plánov dokončený v roku 2022, pričom tím dúfa, že prvú energiu začne produkovať v roku 2023.

Ilustračné foto (Zdroj: SSE Renewables).