Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Svetlo NowLight svieti aj bez siete, stačí trocha ručnej práce

Svetlo NowLight svieti aj bez siete, stačí trocha ručnej práce
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 5. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Spoločnosť Deciwatt prichádza s novým ručne napájaným svetlom, ktoré osvetľuje priestory bez prístupu k elektrickej energii zo siete. Systém NowLight vylepšuje doterajšieho dizajn založený na gravitácii a prináša jednoduchšiu cestu výrobu elektriny. Prepojiteľný systém viacerých žiaroviek rozjasní väčší priestor z jedného zdroja energie, ktorý sa dá nabíjať ručne, solárne alebo zo siete.

Vývojári zo spoločnosti Deciwatt vytvorili v roku 2012 prototyp svetla GravityLight, ktorý v priebehu troch rokov vylepšili na GravityLight 2. Myšlienkou bolo získať pomocou gravitácie lacnú a všadeprítomnú formu energie, čím sa eliminovala potreba drahých solárnych panelov a batérií. No po pilotnom projekte zariadenia GravityLight 2 v Keni však spoločnosť Deciwatt zistila, že používatelia požadujú viac svetla a dostatok energie aj na nabíjanie mobilných telefónov.

Preto sa vývojári rozhodli vymyslieť nový dizajn, ktorého súčasťou sú tentoraz aj batérie. Konkrétne LiFePO4 batéria s kapacitou 3 200 mAh, ktorá má dostatočnú kapacitu pre nabíjanie smartfónu. Nové svetlo s názvom NowLight sa stále spolieha na kinetický pohyb pre vytvorenie energie. No namiesto gravitácie sa využíva slučka s káblom pre plynulý pohyb. Používateľ jednoducho ťahá káblom, aby sa otáčal, čím sa generuje elektrická energia.

Systém osvetlenia NowLight.

Systém NowLight je navrhnutý tak, aby nabil batériu do plnej kapacity za menej ako pol hodinu ručnej práce s káblom. Výrobca tvrdí, že iba dve minúty práce vytvorí dostatok energie pre viac ako hodinu a pol svietenia s jasom 20 lúmenov. Malý displej na prednej strane zariadenia ukazuje, koľko času prevádzky je k ešte dispozícii, poskytuje motiváciu pre osobu, ktorá vytvára energiu, a varuje, keď sa energia zníži na kritickú úroveň. NowLight sa dá však nabíjať aj pomocou 3 wattového solárneho panela alebo pripojením do elektrickej zásuvky, ak je k dispozícii.

NowLight ponúka šesť individuálnych nastavení osvetlenia, ktoré sa pohybujú medzi 5-lúmenovým „nočným svetlom“ a 160-lúmenovým režimom plného jasu. Zahŕňa tiež USB port pre napájanie alebo nabíjanie mobilných zariadení. Používatelia, ktorí chcú rozšíriť svetlo po miestnosti, majú k dispozícii možnosť pripojenia až štyroch malých svetiel SatLights. Každé svetlo SatLight má kábel s dĺžkou 5 metrov a vlastné nastavenie jasu v šiestich úrovniach.

Systém osvetlenia NowLight.

Okrem poskytovania jednoduchého a všestranného riešenia osvetlenia v rozvojových krajinách si môže systém NowLight nájsť uplatnenie aj v rozvinutých oblastiach. Napríklad pre osvetlenie počas kempovania, na záhrade, v skladovej hale či všade tam, kde to je potrebná flexibilita a je problém s napájaním z elektrickej siete. Svetlá majú síce stupeň ochrany IP33 pre použitie vo vonkajších priestoroch, no výrobca neodporúča nechať svetlo vonku natrvalo.

Kompletná súprava systému NowLight, so svetlami SatLight, solárnym panelom a nabíjacím káblom pre pripojenie k jednosmernému prúdu stojí 109 dolárov. Za 60 dolárov môžu ľudia tiež darovať jednu súpravu (bez záujemcovia i kupujúci tiež darovať súpravu (bez DC kábla) rodine vysídlenej prírodnou katastrofou alebo vojnovým konfliktom. Spoločnosť Deciwatt dúfa, že začne s dodávkou v priebehu júna.

Systém osvetlenia NowLight.