Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Mohutná plávajúca turbína GE bude ťažiť energiu z vetra v hlbokom mori

Mohutná plávajúca turbína GE bude ťažiť energiu z vetra v hlbokom mori
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
11. 6. 2021
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Veterné elektrárne na mori zohrávajú čoraz významnejšiu úlohu v oblasti obnoviteľných zdrojov energie, no vo vetroch vanúcich cez oceán zostáva ešte veľa nevyužitého potenciálu. Spoločnosť GE to chce zlepšiť a vyvíja mohutné veterné turbíny, ktoré môžu pracovať aj v hlbších vodách, pomocou pokročilých plávajúcich plošín, ktoré ich udržia stabilné aj pri prudkom narážaní vĺn.

Spoločnosť GE Renewable Energy v poslednom čase robí veľké kroky vo svete veternej energie na mori. V roku 2018 predstavila svoju obrovskú turbínu Haliade-X s výkonom 12 MW, ktorá bola s výškou 260 metrov považovaná za najväčšiu na svete a navyše má tri z najdlhších čepelí na mori, aké kedy boli vyrobené. Tvrdí sa o nich, že zachytávajú približne o 45 percent viac energie ako čokoľvek iné na trhu. Existuje dokonca ešte výkonnejšia verzia s výkonom 14 MW.

Turbína Haliade-X bude uvedená do práce na najväčšej pobrežnej veternej elektrárni na svete Dogger Bank pri pobreží Veľkej Británie a bude slúžiť aj vo veternej elektrárni v USA s výkonom 800 MW, ktorá sa volá Vineyard Wind. Napriek tomu, že má veterná turbína Haliade-X bezprecedentné rozmery a výkon, má svoje obmedzenia. Tieto veterné turbíny s pevným dnom môžu byť totiž osadené do hĺbky 60 metrov alebo menej.

Aj preto sa začínajú po celom svete formovať plávajúce veterné elektrárne, pričom elektráreň Hywind pri pobreží Škótska bola zapnutá v roku 2017. V zariadení sa nachádza päť turbín vysokých 253 metrov, ktoré majú spolu výkon 30 MW, zatiaľ čo ďalšia navrhovaná plávajúca elektráreň pre centrálne pobrežie Kalifornie by sa stala najväčšou na svete s výkonom 765 MW.

Vizualizácia konceptu plávajúcej veternej turbíny od spoločnosti GE.

Spoločnosť GE však čelí jedinečným výzvam pri vývoji plávajúcej turbíny založenej na gigantickej turbíne Haliade-X. Spolupracuje s námornou dizajnérskou firmou Glosten na projekte americkej vlády v hodnote 3 miliónov dolárov. Projekt nesie názov Atlantis (Aerodynamic Turbines Lighter and Afloat with Nautical Technologies and Integrated Servo-control) a táto dvojica spoločností bola poverená návrhom plávajúcej veternej turbíny, ktorá odomkne veľký potenciál hlbokomorských zariadení.

Dnes používané veterné turbíny na mori sú ukotvené k morskému dnu betónovými alebo oceľovými stĺpmi. Plávajúce turbíny sú naopak ukotvené k morskému dnu, ale pomocou dlhých reťazí. Spoločnosti GE a Glosten navrhujú riešenie, ktoré využíva technológiu napínacích povrazov Pelastar od spoločnosti Glosten, zatiaľ čo GE vyvíja kontrolné systémy na prispôsobenie týchto povrazov za chodu tak, aby bola veterná turbína stabilná aj na rozbúrenom mori.

Podľa spoločnosti GE by navrhovaná plávajúca turbína mala o 35 percent menšiu hmotnosť ako súčasné konštrukcie plávajúcich turbín. Ak spoločnosť pripraví pôdu pre hlbokomorské inštalácie, tvrdí, že americké veterné elektrárne na mori môžu potenciálne generovať viac ako 7 000 terawatthodín (TWh) ročne, čo predstavuje takmer dvojnásobok ročnej spotreby energie v USA na úrovni 4 000 TWh.

Dvojročný vývojový projekt odštartoval v apríli minulého roku, zatiaľ čo spoločnosť GE nedávno predstavila svoj pokrok na konferencii Virtual Innovation Summit ARPA-E.